4. prosince 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Design

Formální neformálnost a pražský
HUB aneb pronajmout si židli

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Hlavní prostor je navržen tak, aby byl dostatečně variabilní a umožňoval individuální i skupinovou práci, rovněž však společenské aktivity navečer. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hlavní prostor je navržen tak, aby byl dostatečně variabilní a umožňoval individuální i skupinovou práci, rovněž však společenské aktivity navečer. | foto: Alexander Dobrovodský
Před dvěma lety se Praha zařadila mezi několik desítek světových měst, které mají svou sdílenou kancelář – svůj HUB. Brzy k nim přibude i Brno a Ostrava.


Je to už pár let, co se čtveřice přátel Petr Baše, Jakub Mareš, Zdeněk Rudolský a Petr Vítek, kteří se poznali v byznysu, rozhodla v Praze zrealizovat koncept s názvem The HUB, jehož předchůdce vznikl v londýnském Islingtonu zhruba o pět let dříve.

Architekt za zdí


Oč jde? V definici provozovatelů je The HUB „pracovní prostor pro setkávání, inovace a rozvoj podnikání“. Přeloženo do srozumitelného jazyka jde o sdílenou kancelář, ve které si můžete podobně jako u telefonních tarifů předplatit množství času, jejž tam budete trávit. Od pár hodin týdně po celou otvírací dobu. Získáte tak přístup k většímu prostoru, službám, které byste si jako jednotlivec nemohli dovolit, a ocitnete se v prostředí podobně smýšlejících lidí, z čehož může vzniknout lecjaká neočekávaná spolupráce.

Po delším hledání se čtveřici podařilo objevit skvělý prostor pro realizaci jejich nápadu. Výborně vyhovoval hned z několika důvodů. Nachází se ve velmi atraktivní lokalitě Smíchova – zároveň v centru a díky přístupu z nepříliš frekventované ulice zároveň i trochu na periferii, pár metrů od zastávky tramvaje. Majitel objektu bývalé tiskárny navíc porozuměl jejich ambici a nabídl opravdu velkorysé podmínky.

PODÍVEJTE SE NA VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKU PRAŽSKÉHO HUBU

Původní stavba má nádhernou železobetonovou konstrukci s trámovými stropy, kterou stačilo pouze opravit a odhalit. Na to bylo ale třeba najít architekta, který by pochopil jak celkový záměr, tak předpoklady vybraného prostoru. Objevili jej pár metrů od pronajatých prostor, hned za sousední zdí. Zde totiž působí kancelář Radka Lampy, v 90. letech spolupracovníka Josefa Pleskota. Našli v něm nejen výborného architekta s chutí pustit se do nového dobrodružství, které zavánělo velkým rizikem pro všechny zúčastněné, ale zároveň člověka s výbornou znalostí existující stavby, dobře si vědomého jejích největších kvalit – otevřenosti, prosvětlenosti, industriálního charakteru.

Sociální zařízení i bar jsou integrovány do jediného černého kubusu s horním osvětlením.

Po několika úvodních workshopech s možnými budoucími uživateli, jichž se zúčastnil i zakladatel londýnského HUB, se přikročilo k rychlé realizaci. Veškeré zázemí, tedy sociální zařízení a kuchyň s barem, bylo soustředěno do samostatně stojícího černého boxu s horním přisvětlením. Světlo přichází dovnitř skrze velká ateliérová okna a vnitřní skleněné příčky ho nezastavují v pronikání do hloubky dispozice. Podlaha z dubových štěpek je dostatečně odolná, aby po ní mohl neustále popojíždět mobilní nábytek, židle a stoly. Nezřídka se totiž hlavní prostor mění z pracovního na společenský s večerním programem.

Neformální formálnost


V zásadě šlo o vytvoření neformálního prostoru, který měl co nejméně připomínat klasické kanceláře, ovšem tak, abyste si tam mohli dát schůzku i se zámožnými klienty, citlivými na kvalitu prostředí. Slovy Radka Lampy: „Nesmíte se cítit jako v práci, tedy žádné koberce, recepce, kazetové podhledy, vše musí působit domácky, teple, příjemně, nesmí být problém dát si nohu na stůl.“ Dodejme, že recepce je umístěna u vstupu, o podlaží níže a ještě stále představuje jeden z mála handicapů celkového řešení.

Projektu paradoxně pomohla propukající hospodářská krize. Jak celkovému konceptu, který je z logiky věci díky sdílení ekologický a úsporný, tak architektonickému řešení, kde omezené finanční prostředky a velký časový pres nutily všechny zúčastněné soustředit se na to nejpodstatnější. Rozsáhlý open-space se třemi uzavíratelnými zasedačkami a třemi oddělenými kancelářemi. Krátce po otevření byla vytvořena ještě venkovní terasa v sousedství. Nedlouho nato byl zájem o místa v HUB už tak velký, že musel být původní objekt rozšířen – nejdříve na tomtéž patře o další kanceláře a prostor pro přednášky, následně o podlaží výše. Opět zde vznikly i samostatné kanceláře a odpočinkový prostor.

Neformální prostor pro odpočinek.

Obě patra byla propojena pomocí krásného schodiště, jehož ocelová schodnice začíná až ve více než metrové výšce. Spodní část je tvořena rozšířenými dřevěnými stupni, které nesou květiny a slouží i k neformálnímu vyvýšenému sezení s lepším výhledem. Schodiště zároveň pomáhá lépe oddělit bar od hlavního prostoru. Mobilní nábytek je doplněn otevřenými skříňovými sestavami pro květiny, knihy a odkládání věcí, takže prostor je rozdělený, ale propustný. Vizuálně i zvukově.

Kam s auty?

Majitel nemovitosti, v níž se HUB nachází, vlastní i několik dalších staveb v témže bloku, včetně rozsáhlého tiskárenského provozu, který bude vzhledem k neradostné budoucnosti tištěných médií nejspíš dříve či později minimalizován a pravděpodobně vystěhován na méně lukrativní místo. Pokud přistoupí k rozvoji ostatních domů podobně velkorysým způsobem, jako se tomu stalo u HUB, můžeme se pravděpodobně těšit na vznik velmi zajímavého multifunkčního centra v krásných prostorových podmínkách a na výjimečné otevření vnitrobloku pro veřejnost.

Problém představuje, jak už tomu v podobných situacích bývá, doprava v klidu neboli parkování. Snad se pro tento nejednoduchý problém podaří najít ekonomicky i prostorově adekvátní řešení a vnitroblok se opravdu otevře všem. Příležitostí jsou naopak rozsáhlé a velmi působivé sklepní prostory.


FAKTA:

Investor: Libertas a. s.

Autoři: Radek Lampa, Jan Malinovský, David Hřebačka, Matěj Barla, Luděk Černý (HUB 2.), Architektonický atelier RALA, s. r. o. www.rala.cz

Projekt + realizace: 2010

1. rozšíření: projekt 2011, realizace 2012

2. rozšíření do patra: projekt + realizace 2012

Velmi nadějně vypadají i připravované rekonstrukce v Brně a v Ostravě, od stejných architektů, které by se měly začít realizovat na jaře. Jde o jiné řešení odpovídající úplně jiným situacím. Obyvatelé obou měst se mají na co těšit.

Adam Gebrian, Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz