12. července 2015 8:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Irská káva a Gingeroni.
Nejlepší kávové drinky na světě

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
O kvalitě kávy napovídá pěna. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy O kvalitě kávy napovídá pěna. | foto: Shutterstock
I míchání kávy s alkoholem má jasně daná pravidla a své vlastní mistrovství. V kategorii Coffee in good spirits se ve švédském Göteborgu stal vicemistrem Čech Ondřej Hurtík. A jak se takové drinky připravují?

“Musíte ideálně zkombinovat skvělou kávu, špičkový alkohol a k tomu předvést show. A tím vším zaujmout porotu, která už pila tisíce různých kávových drinků,” řekl serveru Lidovky.cz barista Hurtík a dodává: „Nevyhrává pravidlo čím komplikovanější, tím lepší. Nemůžete to překombinovat. Účelem je, aby v drinku byly cítit všechny použité ingredience a byly vzájemně vybalancované,” vysvětluje barista.

Gingeroni

  • 1 cl žufánek OMG gin
  • 1 cl žufánek WTF vermut
  • 1 cl Grand Marnier Cordon Rouge
  • 1 cl Campari Bitter
  • 1 espresso (Ethiopia Yirgacheffe Wote washed)
  • 3 cl zázvorového čaje

Smíchejte gin, vermut, likér a bitter. Vše důkladně zahřejte. Na závěr přidejte espresso a zázvorový čaj. Rozlijte do šálků. Drink je vhodný například jako digestiv a základem úspěchu je opravdu kvalitní a zajímavý alkohol a výběrová káva, která s ním ladí. V Ondřejově případě je koktejl založen na výrazném květinovém aroma kávy, ginu a vermutu, které je podtrženo bylinnou hořkostí.

Rosemary

  • 2 cl žufánek OMFG gin
  • 2 cl Grand Marnier Cordon Rouge infuzovaný kávou
  • 7,5 cl ledové filtrovaná kávy (Ethiopia Yirgacheffe Wote washed)
  • 5 cl Fentimans růžové limonády

Kávu filtrovanou na led smícháme s ginem a likérem a nalijeme do sklenice s kostkou ledu. Zalijeme růžovou limonádou a doplníme snítkou rozmarýnu pro zvýraznění ginového aroma. Káva schlazením trochu ztrácí svoji krásnou aromatiku a ovocitost. Gin a limonáda s citrusovými a květinovými tóny je navrací zpět. Perlivá limonáda dodává drinku svěžest. 

Irská káva

  • 2 espressa  (Ethiopia Yirgacheffe Wote washed)
  • 3 cl whisky Nikka from the barrel
  • 25 g sirupu z kokosového cukru
  • 10 cl horká voda
  • 50 g extra tučné 40% smetany

Do sklenky nalijte cukrový sirup, double espresso a whisky. Dolijte horkou vodou cca 2 cm pod okraj a důkladně promíchejte. Smetanu lehce našlehejte například v shakeru, ale pozor, jenom tak, aby si zachovala tekutou konzistenci. Poté ji opatrně lijte přes lžičku, aby na hladinu padala z co nejmenší výšky a zůstala tak na povrchu nápoje a nemísila se s kávou. Musejí se smísit až při napití. Smetanou takto dolijte sklenici až po okraj.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz