6. ledna 2012 12:44 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jablka z loňské sklizně
budou prý lepší než jindy

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Jablka - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jablka - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Chuť jablek z loňské sklizně z českých sadů by prý mohla být lepší než v jiných letech. Shodli se na tom někteří účastníci tradiční degustace jablek v Hořicích na Jičínsku.

Hodnocení by mělo dát obrázek o tom, které odrůdy konzumenti preferují jako nejchutnější, řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Konkrétní výsledky dnešní degustace budou po spočítání známé příští týden.

Těžký rok
Loňský rok nebyl pro ovocnáře jednoduchý. Loňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy, v celé zemi má být podle dosavadních odhadů sklizeň jablek nejnižší od roku 1984. Odrazilo se to i při dnešní degustaci. Jablka vedle mrazů poškodily i kroupy, takže organizátoři ochutnávky z holovouského výzkumného ústavu museli poprvé v historii z hodnocení vyřadit kategorii vzhledu jablka.

Protože část výsadeb pomrzla i v Holovousích, nebyl holovouský ústav, na rozdíl od dřívějška, ani schopen ze svých sadů zajistit všech 44 dnes degustovaných odrůd jablek. "Co nepoškodil mráz, to u nás dorazily kroupy," řekl Paprštein. Výzkumníci proto museli do Hořic dovézt i jablka od čtyři jiných pěstitelů z Čech a Moravy.

Dnešní degustace se zúčastnilo rekordních zhruba 170 ovocnářů, zahrádkářů, výzkumníků i laiků z celé země. Ze 44 hodnocených odrůd bylo 14 původem z ciziny, a to z USA, Německa, Nového Zélandu, Austrálie, Itálie, Belgie, Nizozemska a Francie. Zhruba pětina odrůd byla letos hodnocena vůbec poprvé. Asi deset vzorků patřilo nově vyšlechtěným odrůdám, takzvaným hybridům, které mnohdy nemají ještě ani jméno. Právě degustace by měla ukázat, zda nové odrůdy svou chutí zaujmou v konkurenci zavedených odrůd, jako jsou Golden Delicious či Idared.

Jak se hodnotí?
Degustátoři stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají. Aby se jim chutě jednotlivých odrůd nemísily, jedí mezi vzorky kolečko rohlíku, který chuť smaže. Loni byla nejchutnější odrůdou Rozela, kterou vyšlechtili ovocnáři z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 27 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují se spotřebou kolem 13 kilogramů na osobu a rok pomeranče a mandarinky a s 12 kilogramy banány. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku je 91 kilogramů na osobu a rok.

ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz