„Mým hnacím motorem byla touha napsat velkou nadčasovou knihu, sled silných příběhů, v níž není důležitá logika řazení jednotlivých kapitol a ve které nezáleží na tom, zdali ten či onen na fotografii stále pracuje na stejném místě, nebo odešel zkusit štěstí jinam. Chtěl jsem, aby tuto knihu a tentokrát to není jen čistě kuchařka, bylo možné otevřít na kterémkoli míst, a začíst se do jednotlivých příběhů, či se jen zasnít nad fotografiemi. Potažmo mít možnost prohlédnout si, či vyzkoušet recepty v ní uvedené?“ říká o knize, která obsahuje 90 příběhů autor.
Pražská kuchařka má mimi jiné 688 stran, obsahuje 700 fotografií Tomáše Berana a 51 receptů, včetně těch, podle kterých se vařilo na Pražském hradě.
Zachycení jedné doby
„Kuchařka“ odkrývá příběhy a recepty, které Vaněk sbíral tři roky. „Kniha by měla ukázat současnému širokému okolí i těm, kteří přijdou po nás, jak lidé v určité době pracovali, jak smýšleli, jak vypadali, co vařili. Měla by i za desetiletí ukázat, že i v době jejího vzniku tu žili lidé, kterým nespadl úspěch do klína, ale museli riskovat a vyvinout obrovské úsilí. Přesto svou práci bez veškerého patosu milovali, a co je víc, byli na ni přirozeně hrdí,“ vysvětluje Vaněk.
Jak se co dělá?
Druhou knihou, kterou Vaněk vydal, je velká naučná obrazová kniha Jídlo s.r.o., ve které najdete detailní popisy vzniku potravin. Kniha díky moderním technologiím v mobilních telefonech zároveň zdarma zprostředkovává cestu výroby krátkými filmy. „Školáci můžou během výuky vytáhnout z aktovek své „chytré“ telefony a nechat se filmově přenést do světa výroby,“ popisuje autor, jak fungují videa a dodává: „Každý moderní člověk by měl o koloběhu potravin a jejich výrobě znát co možná nejvíc. A to už od útlého věku.“