9. června 2010 11:20 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak si vybrat správný kuchyňský
nůž? Několik rad a tipů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Nůž - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nůž - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
V profesionální kuchyni najdete celý arzenál nožů, přesto má každý kuchař nejoblíbenější jeden dva. Musí být velký, ostrý a těžký, to riziko zdravotní újmy snižuje na minimum.

Jaké nože kupují muži a jaké ženy? Chlap si dopřeje krásný, velký, naostřený kousek pokud možno z kovu – čím těžší a ostřejší, tím lépe. Žena míří do oddělení kuchyňských potřeb a s malým tenkým nožíkem na zeleninu zvládne naporcovat i prase. Žádný div, že občas místo masa krájí svůj prst a dětem tuto nebezpečnou hračku až do puberty nesvěřuje. Příčinou kuchyňských zranění však nejčastěji bývá špatně zvolený, a k tomu tupý nůž. "Musíte na něj tlačit velkou silou, aby krájel, takže nebezpečí, že sjede a pořeže vás, roste. Ostrý nůž řeže přesně a bezpečně s nepatrnou silou," vysvětluje Jan Růzha, zástupce společnosti Fiskars pro ČR a SR.

Běžně doma využijete tři typy nožů: malý na okrajování (nikoli krájení!) zeleniny, univerzální s čepelí 15–18 cm a nůž s vlnitým ostřím na pečivo. Set milovníků vaření čítá kolem sedmi nožů. Do ruky jej berete každý den několikrát, kupte si proto kvalitní a dobře se o něj starejte. "Při nákupu bychom měli mít možnost vzít držadlo nože do ruky a vyzkoušet, zda dobře sedí. Většina moderně balených nožů to umožňuje, aniž by bylo nutné poškodit obal. Tvar držadla brání sklouznutí ruky na čepel, její tvar záleží na účelu používání nože (to bývá uvedeno na obale). Kvalita nože i nerez oceli, ze které je vyroben, bývá úměrná jeho ceně," doporučuje Jan Růzha.

Těžký nůž padne dobře do ruky
S nožem krájíte každý den a kvalitní kousky vám vydrží mnoho let, takže počáteční rozumná investice kolem 1000 korun se každodenním používáním brzy vrátí. Čepel musí být ostrá a v případě univerzálního nože silná alespoň 3 mm. Nůž musí něco vážit: padne-li dobře do ruky, při krájení se neunavíte. "Krájejte na dřevěném či plastovém prkénku, krájení na tvrdé podložce (plechu, skleněné desce) ničí ostří," radí Růzha. Nůž pravidelně bruste kvalitním ostřičem (koupíte v kuchyňských potřebách nebo u výrobce nožů), levnější je může zničit.

Nože skladujte odděleně, v dřevěném rozdělovači v zásuvce, bloku nebo na magnetické liště. Myjte je ve vlažné vodě (ty s dřevěnou rukojetí) nebo v myčce (ihned je ale vyndejte a dosušte). Asijské nože bývají větší, těžší a ostřejší, s dřevěnou či bambusovou rukojetí, k evropské tradici patří menší a celokovové. Oba vlivy kombinuje například kolekce Takumi (na snímku) – vyvážené nože s čepelí z kalené oceli, broušené k jedné straně podle samurajské tradice a s protiskluzovou rukojetí. Zcela jiným typem jsou keramické nože, jež se však dají nabrousit pouze ve speciální dílně. Chcete-li si nože vyzkoušet a probrat výběr s šéfkuchaři, zajděte na kurz vaření.

  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz