5. září 2014 6:54 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Burčáku bude letos málo.
Jak si vyrobit domácí?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Burčák ve skle | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Burčák ve skle | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny
Letos bude pravého moravského burčáku ještě méně než loni. Nemusíte ale zoufat. Burčák si totiž můžete připravit doma. Stačí k tomu jen hroznové víno a kvasnice. A dobrý odhad. Server Lidovky.cz zjišťoval, jak si domácí burčák připravit.

Množství burčáku ovlivňuje sklizeň na Moravě. „Opravdový burčák je vyrobený z moravských hroznů, kterých je málo. Vedle burčáku můžete ještě narazit na zkvašené mošty, ty se ale vyrábí z hroznů, které pochází většinou z Maďarska,“ vysvětluje místopředseda Vinařské asociace Petr Marek. „Burčák a zkvašený mošt je stejný produkt, rozdíl je jen v tom, kde hroznové víno vyrostlo,“ podotýká.

Neúroda ale není jediným letošním problémem, tím dalším je administrativa. „Inspekce požaduje průvodní doklady na jakýkoli převoz vína a vinných produktů, proto spousta lidí přestává burčák vyrábět. Nevyplatí se jim to. Komplikovaná administrativa, vyplňování formulářů a byrokracie s tím spojená, to všechno jsou důvody, proč se do výroby raději nepouštět,“ říká Marek.

Stupně burčáku

Nehotové víno se může pít v několika stadiích:

  • sladký burčák - převažuje přírodní cukr nad alkoholem, chuť je moštová, ovocná, v této fázi je pro většinu lidí nejchutnější
  • burčák ve varu – vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu je půl na půl
  • burčák po zlomení (řezák) - vystupují kyseliny, převažuje alkoholická chuť nad sladkostí
  • mydliňák – chuť různorodá, obsahuje kvasné látky, cukr zaniká, ostřejší kyseliny.
  • mladé víno – téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly

Pokud patříte k milovníkům burčáku, nezoufejte, můžete si doma vyrobit svůj vlastní.

Jak na to?

„Burčák lze doma připravit a navíc je to snadně. Uděláte mošt  - vymačkáte šťávu z hroznů - a ten necháte zkvasit. Pokud byste chtěli zlepšit chuť a urychlit celý proces, kupte si ještě ušlechtilé kvasinky a ty do něj přidejte. Rozhodně to není nebezpečné. Jen je potřeba ohlídat si čas a dobu kvašení,“ radí Marek na závěr.

Zdravý burčák

Kvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu. Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám obsahuje i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

apeAlena Pecháčková
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!