28. listopadu 2014 6:13 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Karamelová jablka a švestkoví
čerti. Příprava na Mikuláše

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Karamelová jablka jsou výbronou pochoutkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Karamelová jablka jsou výbronou pochoutkou | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
Pokud na vánočních trzích pokukujete po zářivě červených cukrových jablkách, je ten pravý čas si je udělat. Na rozdíl od cukrových polev použijte karamel, a to hluboce tmavé jantarové barvy a strukturu dotvořte ořechy a sušeným ovocem.

A dětem dopřejte trochu zábavy a radosti a připravte jim švestkové čerty. Možná se jich začnou bát méně, když uvidí, že je mohou jednoduše sníst!

Toffee jablka jsou původně ze Severní Ameriky

Cukrová jablka poprvé spatřila světlo světa počátkem roku 1908, kdy v americkém Newarku cukrář a výrobce bonbónů a cukrovinek jménem Kolb experimentoval před Vánoci s červenou skořicovou směsí na bonbóny. Napadlo ho obalit směsí jablka a prodávat je za 5 pencí za dávku.

Použít přírodní větvičky je velmi efektní

Zmizela okamžitě, a tak jich každoročně začal dodávat tisíce do obchodů s cukrovinkami, do stánků, cirkusů a na jiné oslavy. Jakmile se jablka dostala na pobřeží New Jersey, blízko New Yorku, bylo vyhráno. V roce 1948 místní noviny Newark News vydaly zprávu, že obliba toffee jablek zachvátila celé Spojené státy a sladkost se postupně dostala i do Evropy a Jižní Ameriky.

Francouzi jako jablka lásky, Britové na Halloween, Němci na Vánoce

Zatímco v Británii jsou cukrová jablka téměř výhradně spojována s Halloweenem a svátkem Bonfire Night, což souvisí i s právě probíhající sklizní jablek, v německy mluvících zemích jsou znamením času vánočního. A to asi nejen pro svoji zářivě červenou barvu.

Poleva plná ořechů a sušeného ovoce

Ne nadarmo je Francouzi nazývají jablky lásky, “pommes d’amour”, což s oblibou převzali i v Brazílii. Klasicky jsou totiž cukrová jablka překryta sladkou krustou s přídavkem sladkého kukuřičného sirupu, skořice a hlavně sytě červeného barviva.

Bez barviv, jen s přírodním karamelem

Pokud si odmyslíte barviva (a cukr), jsou cukrová jablka vlastně docela zdravou volbou. Chuťově sofistikovanější jsou jablka karamelová, jednak je karamel chutnější než bonbónový sirup a do směsi se přidává i sirup javorový, který je vysoce ceněnou přírodní surovinou.

A kdo má rád karamel, může experimentovat s křupavou polevou plnou ořechů a sušeného ovoce. Výhodou je, že jablka jsou pod karamelovou krustou dobře zakonzervovaná, takže krásně zabalená v průhledém celofánu jsou vhodná i jako milá pozornost. Není těžké si je doma udělat, jen je třeba zvýšené pozornosti při přípravě karamelu, abyste se nespálili. Připravte si je třeba na Mikuláše jako dezert pro neočekávané návštěvy.

Karamelovaná jablka s ořechovo-ovocnou krustou

  • 8 - 12 středně velkých jablek
  • 400 g pískového cukru
  • 100 ml javorového sirupu
  • 150 ml jablečného džusu
  • 1 lžička jablečného octa
  • 150 g směsi ořechů (lískových, mandlí a pistácií) brusinek, hrozinek, korintek
  • budete potřebovat dřívka na nanuky nebo silnější větvičky či pevnější špejle

Postup: Nejdříve si připravíme jablka. Omyjeme je a odstraníme stopku. Do jablek zapíchneme asi do 2/3 dřevěné tyčky nebo od kůry očistěné větvičky a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Jablka dokonale osušíme papírovým ubrouskem, pokud by zůstala mokrá, karamel by nepřilnul a klouzal by po slupce.

Do většího kastrolu dáme cukr a na mírném ohni necháme úplně rozpustit. Občas zamícháme, aby cukr nehrudkovatěl a nepřipálil se. Zatím si můžeme připravit směs ořechů, mandlí, sušených brusinek a hrozinek v libovoném poměru. Protože krusta by měla mít strukturu, vše nakrájejte nožem na prkýnku, ale ne příliš na jemno,
Karamel je téměř hotový, pokud dosáhne tmavě jantarové barvy a cukr je úplně rozpuštěný. Odstavíme z plotny na pevnou podložku a opatrně vlijeme javorový sirup. Při nalévání dejte pozor, karamel vypění. Mícháme a postupně přidáme jablečný džus a lžičku jablečného octa.

Karamel vařte do hluboce jantarové barvy

Dáme zpátky na oheň a pomalu zahříváme k varu, necháme povařit asi 8 minut do zhoustnutí a sledujeme teplotu. Měla by dosáhnout 140 °C, nebo můžeme karamel vyzkoušet v misce se studenou vodu, zda již tuhne; po kápnutí do vody by měl ztuhnout okamžitě. Odstavíme karamel z ohně a vmícháme směs pokrájeného sušeného ovoce a ořechů.

Jablka opatrně otáčejte v horkém karamelu

Polevu zamícháme a necháme jen chvilku zchladnout. V nakloněném hrnci karamelu jablka máčíme a obalujeme karamelovou směsí. Jablko vždy pár sekund podržíme nad směsí a pomalu jím otáčíme, aby se karamel rovnoměrně rozprostřel. Jablko položte na připravený plech vyložený papírem. Takto obalte všechna jablka a neche ztuhnout, nejlépe v ledničce. Pokud karamel malinko steče a vytvoří “talířek”, nevadí. Karamelová krusta představuje báječnou koncentraci všeho nejlepšího - karamelu, ořechů a ovoce.

Neočekáváte čerty? Zkuste švestkové

Na Mikuláše je vhodné připravit něco z přírodních surovin. Kromě jablek v karamelu to mohou být třeba švestkoví čerti, k předváčnocní náladě se hodí. Zvláště děti budou nadšené, nakonec jde především o pobavení a společné tvoření. Zkuste čerty ze sušených švestek a fíků. Vyhlašte soutěž, komu budou čerti nejlépe stát, protože se někdy i přes značně široké fíkové boty mohou kymácet. A pokud žádní opravdoví nepřijdou, klidně můžete tyhle švestovo-fíkové spořádat. I oslava Mikuláše může být nakonec netradičně bez čokolády.

Švestkoví čerti

Ingredience pro 4 čerty:

  • asi 20 kusů odpeckovaných sušených švestek
  • 16 sušených fíků
  • kandované třešně
  • plátky mandlí nebo ořechů
  • bambusové tyčky na špíz nebo špejle

Nejdříve si připravte špejle na tělo, ruce a nohy, ostré špičky nechte pro rohy. Začněte od nohou napichovat na špejle fíky a pak po dvou nebo třech švestkách na každé noze a ruce. Na trup vyberte větší fík a současně ještě jeden na krk a ramena. Špejle se švestkami (nohy) poté spojte do fíku trupu a totéž udělejte s rukama, které spojte do fíku krku a ramen. Nakonec přidejte větší švestku jako hlavu.

S čerty ze švestek a fíků si užijete spousty zábavy

Ozdobte ji kousky oloupaných madlí jako oči a proslazovanou třešeň použijte na pusu. Můžete přidat i delší jazyk z barevného červeného papíru nebo marcipánu. Výborně se pro jazyk hodí i sušené jahody z muesli. Nakonec přidejte rohy ze špiček bambusových tyček na špízy. Stabilizujte fíkové nohy, aby čert stál. A pak už může jen strašit, dokud ho nesníte.

 

Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz