"V České republice není regionální potravina pojem, pod kterým si každý něco představí. Každý zná olomoucké syrečky, hořické trubičky, ale to je všechno," konstatoval Adam Weber z pořádající společnosti.
V zahraničí, kde se organizátoři inspirovali, je přitom podle něj situace odlišná. V německém Stuttgartu se každoročně koná velký veletrh, kde jednotlivé regiony Německa prezentují, co je u nich dobrého k jídlu a pití.
"Existují samozřejmě veletrhy potravin, které jsou zaměřené spíše na průmyslovou výrobu, či regionální slavnosti," uvedl Weber. Ty se však podle něj odehrávají pouze v regionu, kam mnoho turistů nezavítá, a zasahují většinou jenom místní obyvatele. Praha má podle něj výhodu, že může nalákat větší množství návštěvníků a napomoci jednotlivé regiony zviditelnit.
Problém může Česká chuťovka mít kvůli kolizi s podobně zaměřeným festivalem Znojemský hrozen, s nímž se zčásti časově překrývá; odebrat jihomoravské přehlídce návštěvníky však prý organizátoři nového festivalu nechtěli. Naopak si myslí, že oba festivaly ze sebe mohou navzájem těžit.
Součástí festivalu bude mimo jiné vyhlášení druhého ročníku soutěže o Dobrý tuzemský potravinářský výrobek "Česká chuťovka". Cílem je zviditelnit menší výrobce dobrých potravin, které obsahují minimální množství chemických přípravků a barviv, uvedla předsedkyně pořádající pražské pobočky organizace Slow Food Blanka Turturrová.
Výrobky dále musí být z českých surovin a vyrobené v ČR, musí také chutnat spotřebitelům. Hodnotit se proto nebude obsah soli či cholesterolu. "My potravináři víme, že v malém množství neškodí nic," řekla ředitelka Výzkumného ústavu potravinářského Praha Slavomíra Vavreinová, která stojí v čele poroty. Člověk ovšem podle ní samozřejmě nemůže sníst kilo sádla na posezení.
Kromě Vavreinové v porotě zasednou i vysokoškolští učitelé, znalci v oboru masa a tuků či zástupci Agrární komory. Naopak v ní nebude žádný výrobce, aby byla zaručena nezávislost poroty.
Lidé neznají česká regionální jídla, změnit to má nový festival
Regionální gastronomické speciality jsou v Česku téměř neznámé; změnit to má nový festival Česká chuťovka, který se uskuteční od 16. do 19. září v Praze na Kampě. Návštěvníky se pokusí nalákat na kulinářské a potravinářské speciality z různých koutů země.
Farmářský trh (ilustrační foto) foto: František Vlček, Lidové noviny
Módní cesta Moniky Babišové. Svými outfity tlumila nedostatky v oblékání manžela, jak se vyvíjel její vkus?
Květnatá rekordmanka. Vistárie se pyšní titulem největší kvetoucí rostlina na světě a má i svůj festival
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!