Slepé střevo je několik centimetrů dlouhá část tlustého střeva poblíž místa, kde do něj ústí tenké střevo.V běžné mluvě často zaměňujeme slepé střevo a jeho červovitý výběžek – apendix. Pokud se tento výběžek zanítí, chirurgové ho odstraní, aby předešli jeho prasknutí. Samotné slepé střevo v těle zůstane.
Některé jeho funkce už lékaři znají – má význam pro imunitu, někdy se o něm mluví jako o „cvičišti bílých krvinek“, které se v něm učí bojovat s nebezpečnými bakteriemi. Nyní experti objevili další funkci: představuje zásobárnu užitečných mikroorganismů.
William Parker z Dukeovy univerzity s kolegy studoval slepé střevo a bakterie, které v něm sídlí. Došel k závěru, že byť je slepé střevo vybaveno slušným arzenálem imunitní ochrany, nám prospěšní mikrobi v něm nacházejí optimální podmínky.
Mikrobi tu ale nežijí volně. Vytvářejí pestré společenství, které navíc vylučuje do svého okolí četné organické látky. Ty se splétají hustě rozvětvenou síť, jež povléká v tenké vrstvě povrch sliznice slepého střeva.
Vzniká tak tzv. biofilm, ve kterém se bakterie chovají úplně jinak, než když žijí „volně“. Bakterie sídlící v biofilmu jsou například mnohem odolnější k působení nepříznivých podmínek.
Některé jeho funkce už lékaři znají – má význam pro imunitu, někdy se o něm mluví jako o „cvičišti bílých krvinek“, které se v něm učí bojovat s nebezpečnými bakteriemi. Nyní experti objevili další funkci: představuje zásobárnu užitečných mikroorganismů.
William Parker z Dukeovy univerzity s kolegy studoval slepé střevo a bakterie, které v něm sídlí. Došel k závěru, že byť je slepé střevo vybaveno slušným arzenálem imunitní ochrany, nám prospěšní mikrobi v něm nacházejí optimální podmínky.
Mikrobi tu ale nežijí volně. Vytvářejí pestré společenství, které navíc vylučuje do svého okolí četné organické látky. Ty se splétají hustě rozvětvenou síť, jež povléká v tenké vrstvě povrch sliznice slepého střeva.
Vzniká tak tzv. biofilm, ve kterém se bakterie chovají úplně jinak, než když žijí „volně“. Bakterie sídlící v biofilmu jsou například mnohem odolnější k působení nepříznivých podmínek.
Více informací najdete v rubrice Věda v pátečním vydání deníku |