Festival uvedlo v poledne porcování halibuta, osmadevadesátikilogramové a 1,5 metru dlouhé ryby chycené u norských břehů. Mistři řemesla předvedli divákům, jak halibuta uchystat, a poradili, jakými bylinkami a kořením ho při vaření a pečení ochutit. Doporučili zapíjet ho lehkým bílým vínem.
Stánky v parku nabídly nejrůznější delikatesy, velký zájem byl o italské speciality, francouzské palačinky či produkty českých farmářů. Lidé si mohli pochutnat a také se poučit. Třeba u stánku s nabídkou rýže a pokrmů z ní se dozvěděli, že rýže je zdravá, protože uvolňuje energii postupně. Když se člověk nají, nemá zase hned hlad, pocit sytosti vydrží delší dobu. Naturální rýže má spoustu prvků a vitaminy B, černá rýže železo.
ČTĚTE TAKÉ: |
"Myslím si, že rýže je zdravější než moučné přílohy jako knedlíky nebo těstoviny," řekla Bedřiška Kotmelová z firmy, která dováží a prodává vedle rýže také nejrůznější koření. Z rýže je podle ní možné uchystat téměř vše, včetně moučníků, oblíbená je kombinace černé a červené rýže se zeleninou pro vegetariánská jídla.Velký zájem budil stánek s molekulární gastronomií i její kuchařská show.
Pokrmy této kuchyně se chystají metodami známými spíše z laboratoří, například emulgováním nebo mražením tekutým dusíkem. Ve stánku tak byl k dostání třeba svítící okurkový salát v kostce a balonek z mozzarelly nafouknutý česnekovým vzduchem.
Pro malé labužníky je po oba dny otevřen dětský koutek, kde si děti mohou hrát, soutěžit, kreslit a také se zapojit do kurzů vaření, jsou pro děti už od čtyř let. Dvoudenní svátek dobrého jídla a pití vyvrcholí v neděli večer barmanskou ohňovou show.