8. ledna 2015 17:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kříženec HL 209. Nejchutnější
odrůdu jablek v obchodech nekoupíte

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Jablka (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jablka (ilustrační foto). | foto: Shutterstock
HOLOVOUSY Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je kříženec HL 209, který vyšlechtili ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na Jičínsku. Odrůda patří mezi takzvané novošlechtění a dosud neprošla registrací a nemohla být tedy ani uvedena na trh.

„O vítězství HL 209 rozhodla úterní degustace jablek, kterou ústav pořádal po šestačtyřicáté,“ řekl ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu. Hybrid HL 209 vznikl křížením odrůd Liberty, Clivia a Rubín. Tým holovouských vědců pod vedením Jana Blažka na jeho šlechtění pracoval přes 20 let. „HL 209 je celočervené jablko střední velikosti. Vyznačuje se dobrou šťavnatostí, chruplavou konzistentní dužninou a výbornou celkovou chutí,“ uvedl Paprštein.

ČTĚTE TAKÉ:

Degustace pořádané holovouským ústavem by měly šlechtitelům naznačit, které odrůdy by mohly mít v budoucnu u konzumentů úspěch. I proto významné zastoupení v degustacích má novošlechtění, letos to bylo 16 ze 42 hodnocených odrůd. Odrůdy novošlechtění, které jsou zatím označeny jen písmenným a číselným kódem, letos uspěly víc než v jiných letech. Mezi první desítkou jich bylo šest a mezi první patnáctkou dokonce 11.

Odrůda úspěšná v degustacích by mohla projít úředními zkouškami a registrací, dostat jméno a zařadit se mezi tržní. Celý tento proces zkoušek a registrace však není jednoduchý a trvá několik let, upozornil Paprštein. Dodal, že jen výborná chuť pro uplatnění odrůdy v praxi nestačí. Nová odrůda také musí mít i dobré hospodářské vlastnosti, jako jsou například pravidelný výnos, odolnost vůči chorobám a škůdcům či klimatickým vlivům.

Spotřeba jablek v Česku

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje kolem 75 kilogramů na osobu a rok.

Jablko (ilustrační foto).

Z loňské degustace si vítězství odnesla odrůda Meteor, která letos obsadila 17. místo. V obchodní síti silně zastoupené tradiční odrůdy Golden Delicious, Jonagold či Idared se letos nijak neprosadily a skončily v poslední třetině pořadí. Pro zajímavost pořadatelé mezi hodnocené odrůdy zařadili i starou odrůdu Boskoopské. Loni tato odrůda skončila poslední, letos byla třetí od konce.

Mezi letos hodnocenými vzorky bylo i 18 odrůd původem z ciziny, a to z USA, Nizozemska, Francie, Německa, Nového Zélandu, Švýcarska, Itálie a Moldavska. Nejvýše z cizích odrůd letos skončila původem americká odrůda Cameo, a to na desátém místě. Všechna hodnocená jablka vyrostla v sadech holovouského ústavu. Degustátoři, kterých bylo 178, stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy vždy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.