Cena překonala rekord z roku 2001, kdy se podobná ryba prodala v přepočtu zhruba za čtyři miliony korun.
Tuňáka letos koupili stejní zájemci, kteří toho nejdražšího získali i v dražbách v předchozích dvou letech. "Byla to mimořádně velká ryba, ale cenou jsme všichni překvapeni," řekl představitel dražební firmy.
Masivní rybu získaly jedna z nejluxusnějších restaurací z tokijské čtvrti Ginza a podnikatelská firma z Hongkongu, která vlastní řetězec suši barů.
Tuňáka rybáři ulovili u pobřeží severního Japonska v oblasti proslulé vysokou kvalitou ryb. Maso tuňáka obecného patří k nejlahodnějším a syrové je používáno k výrobě suši, jehož Japonci snědí nejvíce na světě.
Především v Atlantiku a ve Středozemním moři ale tuňák patří k ohroženým druhům a ekologičtí aktivisté vyzývají k zákazu jeho lovu. Osmdesát procent tuňáků ulovených ve Středozemním moři přitom kupuje právě Japonsko.
SushiPotřebujete: Na šířku jemně potřeme křenem wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájenou okurkou nebo krabími tyčinkami, tuňákem apod. Kdo má rád, tak ještě posypeme trochu sezamovými semínky. Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou nori. Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat.
Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky. Damé na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme. Čím více druhů náplní si uděláte, tím bude jídlo zábavnější Zajídáme nakládaným zázvorem (až při prázdných ústech !), aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem |