30. září 2010 10:09 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Provoňte své jídlo dalekou cizinou,
zkuste multikulturní jídelníček

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Kuchař - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuchař - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
SYDNEY Hledáte klíč ke zdravějšímu a zábavnějšímu životnímu stylu? Jeden nabízí australský šéfkuchař Ross Dobson, který ho vidí v multikulturním jídelníčku. "Když se chystám vařit pro sebe, pro své přátele, ve své restauraci nebo chci psát recepty, hledám inspiraci v různém kulturním prostředí," napsal Dobson.

"Když vařím něco, co má svůj původ někde v daleké cizině, snažím se představit, jako bych tam byl. Svět je velmi různorodý," řekl.

Dobson ve své nové knize Wholesome Kitchen (Zdravá kuchyně) shromáždil recepty z celého světa a ve všech jsou jako hlavní ingredience fazole, čočka, hrách a obilniny.

Salát z bílých fazolí cannellini s tuňákem navodí atmosféru Itálie zatímco cizrnové lívanečky se zeleninou jsou běžným jídlem v ulicích Bombaje. Salát z jehněčího s fazolemi a granátovým jablkem, kmínem provoněná marocká polévka harira a vinné listy plněné čočkou, rozinkami a bylinami nás provedou zeměmi Blízkého východu.

V těchto jídlech je staletá moudrost, říká Dobson a připomíná, že na dnešní typické egyptské snídani ful medames - fazolové jídlo ochucené česnekem a citronem - si pochutnávali již faraoni. Dobson při sbírání receptů projevil důkladnost, přinesl i taková jídla jako syrský mujadarrah (rýže s čočkou zdobená hustým jogurtem) nebo íránská zapečená rýže s křupavou kůrčičkou, které nenajdete v "etnických" kuchařkách.

Ale autentické jídlo neznamená nedotčené. Dobson doplňuje nutriční hodnotu mnoha tradičních jídel. Například v tabboulehu nahrazuje bulgur quinoaou bohatou na proteiny a do španělského chlebového salátu přidává bulgur. Dobsonova Zdravá kuchyně provede čtenáře celým světem a vede ke snadnému vaření. V dobře zásobené spižírně může být podle něho jídlo připraveno za několika minut. A i když například jehněčí na víně a česneku se peče dvě a půl hodiny, dělá skoro všechnu práci trouba. A kuchaři zbývá se jen opájet vůněmi.

Lidovky.cz, ČTK
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz