Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Neprávem opomíjená příloha. Dejte bulguru šanci

Jídlo

  6:00
Češi už vzali na milost kuskus i luštěniny, bulgur se však na jídelních stolech stále objevuje spíše sporadicky. Zkuste dát téhle příloze šanci. Je zdravá, levná a její chuť vás zřejmě mile překvapí. Na přípravu není nijak složitá a hodí se jako příloha k masu, do salátů či nádivek.

Bulgur je zdravá varianta příloh. foto: SmartpressShutterstock

Bulgur je částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí. Byl základní surovinou již ve starých civilizacích. Jako tepelně zpracovaná potravina je velmi lehce stravitelný, dodává vitalitu a nenadýmá.

Je vhodný i pro děti a sportovce. Můžete ho používat samostatně jako přílohu nebo na přípravu různých zeleninových salátů (tabbouleh) či masových jídel. Vybírejte vždy bulgur z ekologického zemědělství, radí ve své Bio kuchařce propagátorka zdravé výživy Hana Zemanová.

ČTĚTE TAKÉ:

Bulgur má vysoký podíl vlákniny, hořčíku, fosforu a železa. Je v něm minimální množství tuku, zlepšuje funkci metabolismu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Připravíte ho snadno. V poměru 1:3 ho promícháte s horkou vodou a asi 12 minut povaříte, poté ho můžete přidat do polévky, po slití vody do salátů či nádivek. Hodí se i jako jako příloha k masu, kde nahradí brambory či rýži.

Bulgurová polévka

  • 1 hrníček bulguru
  • 1 květák
  • 1 kořenová petržel
  • 1 mrkev
  • 1/2 menšího celeru
  • pepř, sůl, polévkové bylinky

Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky, ve vroucí vodě uvaříme doměkka, okořeníme. Přidáme bulgur a asi 10 minut povaříme.

Brambory v polévce zkuste projednou nahradit bulgurem.

 

Bulgur s krůtím masem

  • 500 gramů žampionů
  • 500 g krůtího masa
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 menší pórek
  • 1 červená paprika
  • 1 lžička grilovacího nebo adžika koření
  • sůl

Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, promícháme s kořením a necháme v lednici odležet. Bulgur promíchejte s vodou a nechte hodinu bobtnat. Žampiony, papriku a pórek očistíme a nakrájíme na plátky.

Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme na něj opéct maso. Mezitím vsypeme hrnek bulguru do větší misky a přelijeme ho 2 hrnky horké vody nebo vývaru. Necháme bobtnat. Na rozpáleném másle nebo oleji osmahněte maso, přidejte žampiony, pórek, papriku a duste asi deset minut. Slijte vodu z bulguru a přisypte ke směsi, nechte pár minut dusit a dochuťte.

Salát z bulguru z kuchařky Hany Zemanové (Smartpress)

Veganský bulgurový salát s tofunézou

500 g bulguru (v biokvalitě)

kořenová zelenina do klasického bramborového salátu (2 mrkve, 2–3 střední cibule, 1–2 petržele, 1 malý celer)

350 g nakládaných okurek nebo kapary

2 balení tofunézy (cca 300 g) nebo bílé tofu

mořská sůl

čerstvě namletý pepř

1–2 lžíce umeocta, 1 lžíce jablečného octa

Biokuchařka Hanky Zemanové přináší recepty pro vegany i milovníky masa.

1. Uvařte bulgur ve vroucí osolené vodě 5 minut bez míchání. Poté nechte dojít pod poklicí ještě dalších 10–15 minut. Vařte v poměru 1 díl bulguru na necelé 2 díly vody. Vychlaďte ho nebo propláchněte

studenou vodou.

2. Zeleninu uvařte doměkka a nakrájejte. Vývar ze zeleniny si schovejte na polévku.

3. Smíchejte vychladlý bulgur s ostatními surovinami, dochuťte umeoctem, popřípadě solí či

pepřem.

4. Pokud si chcete tofunézu sami vyrobit, povařte bílé tofu 5–10 minut ve 150–200 ml vody se solí a zeleninovým bujónem. Ještě horkou směs dejte do mixéru a během mixování postupně přidávejte olej (například olivový, ořechový nebo slunečnicový). Oleje přidávejte tolik, abyste ve výsledku získali hladký krém. Dochuťte bylinkami, hořčicí nebo umeoctem.

Autor:
Témata: Bulgur, maso, salát

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...