4. února 2011 11:40 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

5 nej receptů, které
můžete udělat s kuskusem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Kuskus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuskus | foto: Shutterstock
Kuskus se hodí pro přípravu rychlých jídel. Jeho největší výhodou je, že se nemusí vůbec vařit. Stačí ho jen zalít horkou vodou a počkat, až nabobtná. Přinášíme vám několik jednoduchých receptů.

Kuskuk se zeleninou
Do prostorné mísy nasypejte hrnek kuskusu a zalijte ho dvojnásobným množstvím zeleninového vývaru. Nechte přikryté poklicí 20 minut. Mezitím si nakrájejte zeleninu - 2 mrkve, kedlubnu, cibuli a kousek zelí - na nudličky, osmažte je na oleji, přidejte sůl a kari. Kuskus a zeleninu smíchetjte dohromady.

Základní příprava kuskusu

Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2 (2 díly vody na 1 díl kuskusu). Po zalití nechte cca 10 – 15 minut stát, pročechrejte vidličkou, a buď přímo servírujeme jako přílohu, náplň nebo ho můžete různě dochutit.


Jablečný kuskus s ořechy
2 hrnky kuskusu dejte do mísy a zalijte dvojnásobným množstvím jablečné šťávy. Přikryjte a nechte šťávu vsáknout. Poté vmíchejte 50 g nasekaných sušených švestek a 50 g pokrájených sušených jablek, čtvrt lžičky mletého kardamomu, můžeme přidat hrst opražených a nasekaných ořechů. Na závěr zakápneme 3 lžícemi javorového sirupu (můžete použít i med). Dezert lze podávat teplý i chlazený.

Jednoduchý salát z kuskusu
Dva hrnky kuskusu zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, smíchejte ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou (okurky, rajčata) a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem a nechte hodnu odležet.

Kuskus s rajčaty a kozím sýrem
Do mísy nasypejte 3 hrnky kuskusu, zalijte dvojnásobným množstvím zeleninového vývaru. Když se vývar vsákne, přidejte 10 pokrájených cherry rajčátek, nakrájenou bazalku, měkký kozí sýr a zakápnětě olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Celou směs můžeme nechat zapéct v troubě.

Kuskus

Kuskus (Cous - cous) je vlastně druh těstovin. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a poté se tvaruje do drobných kuliček. Ty jsou pak napařovány a vysušeny. Je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně, především Maroka. Dnes už je ale kuskus rozšířen po celém světě.

Lilek plněný kuskusem
Dva lilky rozpůlte podél, dužinu vydlabejte, nakrájejte ji na kostičky a zakapeme citrónovou šťávou. Vydlabané lilky posolíme a dáme stranou. Před plněním je otřete a vymažte lžící olivového oleje.

Mezitím si připravte kuskus (asi 200 g). K zalití použijte vývar. Na olivovém oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli, přidejte tři stroužky česneku a dužinu lilku, vše orestujte. Pro zvýraznění chuti přidejte nasekanou anglickou slaninu. V sezóně můžete přidat hrst čerstvých hub.

Hotovou směs smíchejte s kuskusem, přidejte 4 kousky pokrájených sušených rajčat, nahrubo nastrouhaný parmezán (může být i eidam), osolte a opepřete. Směsí naplňte lilky a pečte je v troubě na 180°C asi 40 minut.

Lidovky.cz, gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.