V letních dnech organismus nejvíce ochladí ovoce. Pokud vám ovoce nebo zelenina k večeři nestačí, zkuste si připravit třeba kuskus. Maso vynechejte, zpomaluje totiž metabolismus. Úplně z jídelníčku škrtněte také mastná, tučná a těžká jídla či smetanové omáčky.
K TÉMATU: |
Jednou z nejlepších variant v teplých letních dnech je salát. Ať už zeleninový nebo ovocný, organismu vždy prospěje, když ho trávení nezaměstná na dobu delší než je nutné. Ovoce je vhodné především proto, že obsahuje hodně vody, ale také vitamíny, které jsou pro zatížený organismus potřebné. Zeleninové saláty či grilovaná zelenina jsou dalším jednoduchým pokrmem, který navíc můžete kombinovat s rybou či pečivem.
Kuskus v hlavní roli
Rychlá příprava dělá z kuskusu ideální letní večeři, která vám nezabere mnoho času a navíc se dá kombinovat v podstatě s čímkoli - můžete zkusit kuskusový salát s kuřecím nebo krůtím masem, sušenými rajčaty a kozím sýrem.
Základní příprava kuskusu |
Pokud máte chuť na těstoviny, zapomeňte na smetanové omáčky a zvolte lehčí - zeleninovou - variantu. Těstoviny s lilkem, cuketou, nebo třeba rajčaty vás nezatíží a zároveň si na nich pochutnáte. Můžete je ale také připravit jen s bylinkami a olivovým olejem či pestem.
Lilek plněný kuskusemDva lilky rozpůlte podél, dužinu vydlabejte, nakrájejte ji na kostičky a zakapeme citrónovou šťávou. Vydlabané lilky posolíme a dáme stranou. Před plněním je otřete a vymažte lžící olivového oleje. Mezitím si připravte kuskus (asi 200 g). K zalití použijte vývar. Na olivovém oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli, přidejte tři stroužky česneku a dužinu lilku, vše orestujte. Pro zvýraznění chuti přidejte nasekanou anglickou slaninu. V sezóně můžete přidat hrst čerstvých hub. Hotovou směs smíchejte s kuskusem, přidejte 4 kousky pokrájených sušených rajčat, nahrubo nastrouhaný parmezán (může být i eidam), osolte a opepřete. Směsí naplňte lilky a pečte je v troubě na 180°C asi 40 minut. |