11. června 2014 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Rychlá a jednoduchá večeře.
Co jíst v tropickém počasí?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ovocný salát (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ovocný salát (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Tučná a mastná jídla, chlebíčky, ale i třeba tatarák. Takovým jídlům byste se v tropických dnech měli rozhodně vyhnout. Nahraďte je saláty, kukusem nebo jen třeba opečeným chlebem potřeným olivovým olejem a rajčaty.

V letních dnech organismus nejvíce ochladí ovoce. Pokud vám ovoce nebo zelenina k večeři nestačí, zkuste si připravit třeba kuskus. Maso vynechejte, zpomaluje totiž metabolismus. Úplně z jídelníčku škrtněte také mastná, tučná a těžká jídla či smetanové omáčky.

K TÉMATU:

Jednou z nejlepších variant v teplých letních dnech je salát. Ať už zeleninový nebo ovocný, organismu vždy prospěje, když ho trávení nezaměstná na dobu delší než je nutné. Ovoce je vhodné především proto, že obsahuje hodně vody, ale také vitamíny, které jsou pro zatížený organismus potřebné. Zeleninové saláty či grilovaná zelenina jsou dalším jednoduchým pokrmem, který navíc můžete kombinovat s rybou či pečivem.

Kuskus v hlavní roli

Rychlá příprava dělá z kuskusu ideální letní večeři, která vám nezabere mnoho času a navíc se dá kombinovat v podstatě s čímkoli - můžete zkusit kuskusový salát s kuřecím nebo krůtím masem, sušenými rajčaty a kozím sýrem.

Základní příprava kuskusu

Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2 (2 díly vody na 1 díl kuskusu). Po zalití nechte cca 10 – 15 minut stát, pročechrejte vidličkou, a buď přímo servírujeme jako přílohu, náplň nebo ho můžete různě dochutit.


Pokud máte chuť na těstoviny, zapomeňte na smetanové omáčky a zvolte lehčí - zeleninovou - variantu. Těstoviny s lilkem, cuketou, nebo třeba rajčaty vás nezatíží a zároveň si na nich pochutnáte. Můžete je ale také připravit jen s bylinkami a olivovým olejem či pestem.  

Lilek plněný kuskusem

Dva lilky rozpůlte podél, dužinu vydlabejte, nakrájejte ji na kostičky a zakapeme citrónovou šťávou. Vydlabané lilky posolíme a dáme stranou. Před plněním je otřete a vymažte lžící olivového oleje. Mezitím si připravte kuskus (asi 200 g). K zalití použijte vývar. Na olivovém oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli, přidejte tři stroužky česneku a dužinu lilku, vše orestujte.

Pro zvýraznění chuti přidejte nasekanou anglickou slaninu. V sezóně můžete přidat hrst čerstvých hub. Hotovou směs smíchejte s kuskusem, přidejte 4 kousky pokrájených sušených rajčat, nahrubo nastrouhaný parmezán (může být i eidam), osolte a opepřete. Směsí naplňte lilky a pečte je v troubě na 180°C asi 40 minut.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz