16. srpna 2014 6:02 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Sladké meruňky. Zlatý
poklad již po staletí

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Meruňky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Meruňky | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
Lahodné meruňky jsou povětšinou spojovány se Středozemím, pomineme-li naší jižní Moravu, avšak původně pocházejí z údolí Hunza v Pákistánu, kde byly poprvé zaznamenány již 2 000 let před Kristem. O jejich objevení v Evropě se vedou spory, některé zdroje uvádějí, že meruňky se k nám dostaly z Číny, kde jsou uzené meruňky delikatesou, a to přes Arménii, odkud pochází i jejich latinský název Prunus Armenaica.

Nyní si dokonce Velká Británie dovoluje konkurovat Francii a tvrdí, že zvýší produkci meruněk, které se zatím pěstují na ostrovech spíše sporadicky. Letošní teplé léto však dává velkou naději a tak nevíme, zda je to pouze britsko –francouzské škádlení, či zda  Angličané, kteří díky příznivému klimatu mají své olivy a vinnou révu, budou ve velkém  mít i své meruňky.  

Meruňky příbuzné broskvím a mandlím

Meruňky, oblíbené letní ovoce, jsou příbuzné broskvím a mandlím (nikoliv tedy švestkám, jak napovídá název prunus) a se svojí zlatavě oranžovou sametovou slupkou a jemnou dření patří ke sladkým, i když ne příliš šťavnatým druhům letních ovocných plodů. Jejich chuť dokáže mít i lehce trpký nádech připomínající chuť broskve a švestky.
Pokud někdo právě tyto chutě nemá rád, může si meruňky upravit třeba na grilu a přidat k masu, zvláště drůbeži či jehněčímu.

Zajímavou vlastností meruňkového koláče je fakt, že za pár chvil už prostě není

Zajímavou vlastností meruňkového koláče je fakt, že za pár chvil už prostě není

Pokud máte v sezóně už dost klasických meruňkových koláčů s drobenkou, meruňkových knedlíků, rýžových nákypů či džemů, zkuste trochu experimentovat a přidejte si tyto úžasně zdravé plody do salátů, palačinkového těsta nebo nakládejte malé plody meruněk na slano a pak podávejte ke snídani v misce vařené rýže, jako to dělají Japonci – je to efektivnější způsob ranního nakopnutí než dvojité espresso.
O zdravotních benefitech meruněk snad nepochybuje nikdo, stejný poměr vitamínu A, betakarotenů a železa je mimořádně příznivá kombinace pro organismus. Proto dopřejme meruňkám vhodné kombinace surovin a získejme z nich to nejlepší!

Meruňky, mandle a med

Výběr vhodného těsta a chutí, které se hodí k meruňkám, je snadný: sladké máslové těsto, mandle a med. Připravte si meruňkový koláč z křehkého těsta, ale meruňky nepečte, jen jim dopřejte krátkou a teplou koupel v medové lázni.

Čerstvé, voňavé a  lákavé meruňky léto fantasticky oživují

Čerstvé, voňavé a lákavé meruňky léto fantasticky oživují

Základem je sladké křehké těsto, které pečeme jen 15 minut a stojí za to si s ním trochu pohrát. Lehce podušené meruňky posadíme na korpus do mandlové moučky. Získáme lahodný koláč s francouzským šmrncem, kterým překvapíte každého.

Meruňkový koláč s mandlemi

Sladké těsto (asi 700 g) pro větší koláčovou formu:

  • 340 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 g nesoleného másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 vejce


Náplň:

  • asi 15 středně velkých meruněk
  • 2 lžíce medu
  • 100 g mletých mandlí
  • asi 50 g mandlových lupínků na ozdobu
  • 2 lžíce meruňkového likéru
  • trochu másla na vymazání koláčové formy
  • papír na pečení
  • sušené nebo keramické fazole na zatížení

Postup: Nejdříve si připravíme sladké těsto. Na pracovní plochu prosijeme mouku a přidáme špetku soli. Doprostřed uděláme důlek a do něj dáme změklé máslo. S malou dávkou mouky vytvoříme prsty jemné těsto. Teprve poté přidáme cukr a lehce rozšlehaná vejce a postupně přidáváme zbytek mouky a vše zpracujeme v tuhé těsto. Hmotu důkladně prohněteme v hladké těsto, několikrát do něj udeříme pěstí, zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v ledničce. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Těsto se musí zatížit sušenými nebo keramickými kuličkami

Těsto se musí zatížit sušenými nebo keramickými kuličkami

Poté těsto vyválíme na lehce pomoučněné ploše do tvaru kruhu o velikosti koláčové formy. Těsto opatrně přeneseme do vymazané formy a ještě necháme v lednici deset minut odpočinout. Poté lehce propícháme vidličkou a vyložíme papírem na pečení, aby se těsto nezvedalo, a papír zatížíme sušenými fazolemi. Pečeme 15 minut a poté papír s fazolemi odstraníme a ještě dopékáme asi 5 minut, vyndáme a necháme zchladnout.
Teprve po lehkém zchladnutí na korpus rozprostřeme na jemno umleté madle (mandlovou moučku).

Nožem rozpůlíme a odpeckujeme omyté meruňky. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce medu, trochu vody, popřípadě meruňkového likéru a opatrně přidáme rozpůlené meruňky. Lehce zahřejeme asi 10 minut, v polovině času vaření meruňky obrátíme, měly by zůstat pevné. Ještě teplé meruňky klademe na korpus s mandlemi řezem dolů. Ozdobíme mandlovými plátky a můžeme servírovat s kopečkem kysané smetany. Podáváme ihned.

Koláč ozdobíme mandlovými plátky a podáváme třeba s kysanou smetanou

Koláč ozdobíme mandlovými plátky a podáváme třeba s kysanou smetanou

Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz