„Tuzemští dodavatelé představují přibližně 80 procent celkového počtu dodávek,“ sliboval při otevření majitel společnosti Delmart Dušan Mrozek. Když ale Delmart na pražském Andělu navštívíte, rozhodně takový pocit nemáte.
Hned u vchodu narazíte na oddělení ze zeleninou a ovocem. Podíváte-li se pozorně, zjistíte, že z Česka pochází jen česnek, zelí, celer a kapusta, jinak si můžete koupit například brambory, pórek či okurku z Německa, květák z Ekvádoru nebo mrkve z Francie. Především u těchto druhů je zarážející, že nepochází z tuzemska.
Z české produkce jsou tedy jen čtyři druhy zeleniny. „V úterý přivezli švestky a také jablka z Česka, myslím, že ovoce i zeleniny bude přibývat,“ řekl serveru Lidovky.cz jeden z prodejců. Oficiální stanovisko se redakci bohužel nepodařilo získat, protože majitel řetězce nebyl k zastižení.
Delmart nabízí pětinu sortimentu pod vlastní značkou. Mléčné výrobky, maso a pečivo jsou produkty českých firem. Do dvou let plánuje otevřít v Česku až dvě desítky obchodů a chce konkurovat již zavedeným řetězcům s potravinami.
Jak je to v jiných obchodech?Podíl tuzemských potravin se v českých obchodních řetězcích nyní pohybuje od 40 do 75 procent. Regionální potraviny nabízejí v Česku také sítě farmářských obchodů Sklizeno či Náš Grunt a desítky farmářských trhů. Zdroj: ČTK |