Zkušenost s přípravou sušeného masa mám pouze jednu, a to jsem spíš tak nakukoval. Doufám, že pokud někdo zkusí níže zmíněný recept, tak mě nebudete proklínat .
Osobně si chci celý proces přípravy vyzkoušet před cestou do Mongolska, protože tamní kuchyně není moc vyhlášená. Takže připojuji své zkušenosti s přípravou:
Recept:1. Nejlepší maso pro sušení je to, které je bez tuku, protože tuk má tendenci žluknout a zapáchat. Takže doporučuji libové hovězí, ale dočetl jsem se, že je možno použít i vepřové či skopové. 2. Maso nakrájíte na plátky hrubé asi 1 cm a poté ještě na proužky (cca 10 x 2 cm). 3. Podle chuti si ho okořeňte nebo naložte na pár hodin do marinády. Pro ochucení se doporučuje např.: sušený česnek, grilovací koření, kari, sůl. Ale moc to nepřehánějte, protože při fyzické námaze by vám takové kořeněné jídlo mohlo podráždit žaludek. 4. Maso ve vrchní části propíchněte párátkem a poté zavěste na mřížku v troubě. 5. Sušte ho při teplotě 50 – 60 °C po dobu 6 – 8 hodin. 6. Troubu nechte mírně pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost (cca 0,5 cm). 7. Maso by mělo být hotové, když je suché na dotek a při ohnutí by nemělo praskat (tzn. přesušení). Dobrou chuť na cestách! |
Jak je to s váhou před a po vysušení?
Udává se poměr 5:1.
Bude to vůbec levnější?
Asi se nevyhnu diskuzím na téma "úspory peněz".
Mnoho z vás asi bude namítat, že při přípravě spotřebujete elektřinu za tolik peněz, že vás vyjde levněji si maso koupit v obchodě. Přesně jsem to nepočítal, ale myslím, že pokud budete dělat várku aspoň z 1 kg, tak se vám to určitě vyplatí. Pokud to někdo z vás spočítá, tak by to bylo skvělé!
V obchodech se prodává 25 g za 50 Kč. Pokud budeme sušit kilogram hovězího, tak by nám na konci mělo zůstat 200 g. V obchodě by hodnota takového množství byla 400 Kč.
Variant a receptů je samozřejmě mnoho.
Pro inspiraci se můžete podívat na vidorecept ZDE
Jan Haráč, Pohora.cz