Jogurtovo – smetanová panna cotta
- 500 ml smetany na šlehání
- 500 ml bílého jogurtu
- 8 plátků želatiny
- 1 celá vanilka
- 400 g jahod, malin nebo jiného ovoce
- 1 celá vanilka
- cukr krupice
Rozřízněte vanilku, nožem odstraňte zrníčka a dejte do hrnce se smetanou, jogurtem a 6 lžícemi cukru. Pomalu zahřívejte dokud se cukr nerozpustí. Směs se nesmí vařit! Odstavte z ohně, přidejte 6 nabobtnalých plátků želatiny a míchejte do rozpuštění.
Do sklenic dejte pár čerstvých plodů ovoce a zalijte smetanovou směsí. 4 – 6 hodin do nechte v lednici tuhnout. Nakonec rozvařte ovoce s cukrem, přidejte 2 plátky nabobtnalé želatiny a nalijte do sklenic na již trochu ztuhlou panna cottu.
ČTĚTE TAKÉ: |
Nepečený cheescake s ovocem
- 250 ml zakysané smetany
- 250 ml tvarohu
- 150 g cukru moučka
- 200 g máslových sušenek
- 120 g másla
- čerstvé jahody, maliny či ostružiny
- želatinový ztužovač v prášku
Rozdrťte máslové sušenky, ručně je promíchejte se změklým máslem a napěchujte na dno kulaté dortové formy. Dejte do lednice a pusťte se do jednoduché náplně. Smíchejte zakysanou smetanu s tvarohem a cukrem a vmíchejte želatinový ztužovač připravený dle návodu na obalu. Ztuhlý korpus hustě pokryjte čerstvým ovocem a přelijte tvarohovou směsí. Nechte nejlépe přes noc vychladit a podávejte.
Italské tiramisu
- 500 g mascarpone
- 4 čerstvá vejce
- balíček cukrářských piškotů
- 5 lžiček kávy
- 6 cl amaretta
- cukr moučka
- kakao
Hranatou formu vyložte potravinářskou fólií tak, aby sahala přes okraje. Do menšího hrnečku uvařte kávu, nechte vyluhovat a sceďte zrníčka. Do vychladlé kávy přidejte amaretto. Pokud doma tento mandlový likér nemáte, můžete ho nahradit rumem a pár kapkami mandlového aroma. Dále vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, vmíchejte mascarpone a nakonec opatrně sníh z bílků ušlehaný do tuha.
Cukrářské piškoty po jednom rychle namáčejte v kávě s alkoholem a vyložte jimi dno formy. Přelijte polovinou směsi z mascarpone a postup opakujte. Hotový dezert bohatě posypte kakaem. Přes noc dejte uležet do lednice. Druhý den ho vytáhněte z formy za pomoci konců potravinářské fólie a krájejte na jednotlivé porce.