Pátek 6. prosince 2019svátek má Mikuláš -4 °C polojasno Předplatné LN
2. srpna 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nechcete v horku zapínat troubu? Vyrobte si dezert bez pečení

Italský lahodný dezert tiramisu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Italský lahodný dezert tiramisu. | foto: Shutterstock

Udělat si dezert lze i bez pečení. Vždyť komu by se chtěla zapínat v tom horku ještě trouba. Pochutnáte si na něm a krásně vás osvěží. Server Lidovky.cz vám přináší osvědčené tipy na trio lehkých nepečených dezertů.

Jogurtovo – smetanová panna cotta

Lehký smetanový dezert panna cotta.

Lehký smetanový dezert panna cotta.

  • 500 ml smetany na šlehání
  • 500 ml bílého jogurtu
  • 8 plátků želatiny
  • 1 celá vanilka
  • 400 g jahod, malin nebo jiného ovoce
  • 1 celá vanilka
  • cukr krupice

Rozřízněte vanilku, nožem odstraňte zrníčka a dejte do hrnce se smetanou, jogurtem a 6 lžícemi cukru. Pomalu zahřívejte dokud se cukr nerozpustí. Směs se nesmí vařit! Odstavte z ohně, přidejte 6 nabobtnalých plátků želatiny a míchejte do rozpuštění.

Do sklenic dejte pár čerstvých plodů ovoce a zalijte smetanovou směsí. 4 – 6 hodin do nechte v lednici tuhnout. Nakonec rozvařte ovoce s cukrem, přidejte 2 plátky nabobtnalé želatiny a nalijte do sklenic na již trochu ztuhlou panna cottu.

ČTĚTE TAKÉ:

Nepečený cheescake s ovocem

  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml tvarohu
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g máslových sušenek
  • 120 g másla
  • čerstvé jahody, maliny či ostružiny
  • želatinový ztužovač v prášku

Rozdrťte máslové sušenky, ručně je promíchejte se změklým máslem a napěchujte na dno kulaté dortové formy. Dejte do lednice a pusťte se do jednoduché náplně. Smíchejte zakysanou smetanu s tvarohem a cukrem a vmíchejte želatinový ztužovač připravený dle návodu na obalu. Ztuhlý korpus hustě pokryjte čerstvým ovocem a přelijte tvarohovou směsí. Nechte nejlépe přes noc vychladit a podávejte.

Italské tiramisu

Výroba tiramisu.

Výroba tiramisu.

  • 500 g mascarpone
  • 4 čerstvá vejce
  • balíček cukrářských piškotů
  • 5 lžiček kávy
  • 6 cl amaretta
  • cukr moučka
  • kakao

Hranatou formu vyložte potravinářskou fólií tak, aby sahala přes okraje. Do menšího hrnečku uvařte kávu, nechte vyluhovat a sceďte zrníčka. Do vychladlé kávy přidejte amaretto. Pokud doma tento mandlový likér nemáte, můžete ho nahradit rumem a pár kapkami mandlového aroma. Dále vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, vmíchejte mascarpone a nakonec opatrně sníh z bílků ušlehaný do tuha.

Cukrářské piškoty po jednom rychle namáčejte v kávě s alkoholem a vyložte jimi dno formy. Přelijte polovinou směsi z mascarpone a postup opakujte. Hotový dezert bohatě posypte kakaem. Přes noc dejte uležet do lednice. Druhý den ho vytáhněte z formy za pomoci konců potravinářské fólie a krájejte na jednotlivé porce.

Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Vícenásobné matky nejsou divné. Jen se rozhodly mít víc dětí, než je běžné

velká rodina - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Průměrný počet narozených dětí na jednu matku v Česku sice vzrostl, pořád je však hluboko pod číslem dvě. My jsme našli...