2. srpna 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nechcete v horku zapínat troubu? Vyrobte si dezert bez pečení

Italský lahodný dezert tiramisu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Italský lahodný dezert tiramisu. | foto: Shutterstock

Udělat si dezert lze i bez pečení. Vždyť komu by se chtěla zapínat v tom horku ještě trouba. Pochutnáte si na něm a krásně vás osvěží. Server Lidovky.cz vám přináší osvědčené tipy na trio lehkých nepečených dezertů.

Jogurtovo – smetanová panna cotta

Lehký smetanový dezert panna cotta.

Lehký smetanový dezert panna cotta.

  • 500 ml smetany na šlehání
  • 500 ml bílého jogurtu
  • 8 plátků želatiny
  • 1 celá vanilka
  • 400 g jahod, malin nebo jiného ovoce
  • 1 celá vanilka
  • cukr krupice

Rozřízněte vanilku, nožem odstraňte zrníčka a dejte do hrnce se smetanou, jogurtem a 6 lžícemi cukru. Pomalu zahřívejte dokud se cukr nerozpustí. Směs se nesmí vařit! Odstavte z ohně, přidejte 6 nabobtnalých plátků želatiny a míchejte do rozpuštění.

Do sklenic dejte pár čerstvých plodů ovoce a zalijte smetanovou směsí. 4 – 6 hodin do nechte v lednici tuhnout. Nakonec rozvařte ovoce s cukrem, přidejte 2 plátky nabobtnalé želatiny a nalijte do sklenic na již trochu ztuhlou panna cottu.

ČTĚTE TAKÉ:

Nepečený cheescake s ovocem

  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml tvarohu
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g máslových sušenek
  • 120 g másla
  • čerstvé jahody, maliny či ostružiny
  • želatinový ztužovač v prášku

Rozdrťte máslové sušenky, ručně je promíchejte se změklým máslem a napěchujte na dno kulaté dortové formy. Dejte do lednice a pusťte se do jednoduché náplně. Smíchejte zakysanou smetanu s tvarohem a cukrem a vmíchejte želatinový ztužovač připravený dle návodu na obalu. Ztuhlý korpus hustě pokryjte čerstvým ovocem a přelijte tvarohovou směsí. Nechte nejlépe přes noc vychladit a podávejte.

Italské tiramisu

Výroba tiramisu.

Výroba tiramisu.

  • 500 g mascarpone
  • 4 čerstvá vejce
  • balíček cukrářských piškotů
  • 5 lžiček kávy
  • 6 cl amaretta
  • cukr moučka
  • kakao

Hranatou formu vyložte potravinářskou fólií tak, aby sahala přes okraje. Do menšího hrnečku uvařte kávu, nechte vyluhovat a sceďte zrníčka. Do vychladlé kávy přidejte amaretto. Pokud doma tento mandlový likér nemáte, můžete ho nahradit rumem a pár kapkami mandlového aroma. Dále vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, vmíchejte mascarpone a nakonec opatrně sníh z bílků ušlehaný do tuha.

Cukrářské piškoty po jednom rychle namáčejte v kávě s alkoholem a vyložte jimi dno formy. Přelijte polovinou směsi z mascarpone a postup opakujte. Hotový dezert bohatě posypte kakaem. Přes noc dejte uležet do lednice. Druhý den ho vytáhněte z formy za pomoci konců potravinářské fólie a krájejte na jednotlivé porce.

Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení
Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení

Policisté na Královéhradecku zahájili trestní stíhání tří lidí a jedné firmy, kteří údajně nesou odpovědnost za tragédii. Ta se odehrála před dvěma lety, jejímž následkem osmiletý chlapec po operaci mandlí upadl do kómatu.