Pohanka pomůže i našemu zdraví. Působí blahodárně na cévy a to díky rutinu a vitamínu E. Vrací jim pružnost a léčí chorobné změny na cévách. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je třeba jíst k pohance také syrovou zeleninu.
Pohanka dokáže vyčistit tělo při otravě. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve. Je přirozeně bezlepkovou obilninou a tím se stává neocenitelnou pro pacienty s cukrovkou, ale hlavně pro pacienty trpící celiakií.
Dva způsoby loupání:Existují dva způsoby loupání pohankové nažky: termické a mechanické. Mechanické je šetrnější a konečný produkt si tak ponechává své cenné živiny. Mechanicky vyloupané kroupy mají světlejší, zeleno-růžové zbarvení. |
Pro tradiční českou kuchyni je to ale přece jen malá komplikace. Pohanková mouka vám nikdy nevykyne právě proto, že v ní není obsažen lepek. Na zdravých buchtách a koláčích si tak nepochutnáte.
Pochází z Himalájí, ale dokázala se přizpůsobit odlišným klimatickým podmínkám v Indii, Bulharsku, ve Finsku i u nás. Do světa ji roznesli Tataři při svých nájezdech ve 13.století. V mnoha zemích je její název odvozen od slova Tatar, u nás od slova pohan, protože pohanští nájezdníci ji vozili v měšcích zavěšených u koňských sedel.
Přesněji podle dějepisu by se dalo přicestování pohanky do našich zemí datovat rokem 1241, kdy odvrátil král Václav I. vpád mongolských Tatarů do českých zemí a právě po nich tu zůstaly pytle se zrním, které bylo nazváno podle těch, kdo je přinesli, tedy podle pohanů.
Pohanka je vhodná i pro děti. "Obecně je pohanka v dětském jídelníčku zpestřením pro ně vhodnějších obilovin, jako jsou jáhly a rýže. Nejlépe začínat pohankovými kašemi, které mohou i kojenci, a po roce přidávat pohanku jako přílohu anebo pohankové palačinky a těstoviny," říká výživová poradkyně Margit Slimáková.
Bliny podle Romana Pauluse
- 250 ml mléka
- 1 lžíce droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- špetka soli vejce
- 200 g pohankové mouky (nebo 100 g pohankové a 100 g hladké pšeničné)
- olej nebo máslo na smažení
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj droždí a lžičku cukru a rozmícháme. Osolíme, přisypeme mouku (případně odpovídající množství pohankové a hladké pšeničné – čím víc hladké, tím lépe těsto vzejde a tím budou bliny jemnější), přidáme žloutek a opět promícháme. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a přimícháme k těstu. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Bude to trvat asi 15–20 minut, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem.
Rozehřejeme lívanečník či větší pánev, vymastíme jej olejem nebo máslem a smažíme lívance. Na velké pánvi jednoduše tak, že lžičkou odebíráme těsto, z nějž na pánvi tvarujeme malé placičky.
Opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme ještě teplé, s lžící zakysané smetany a trochou kaviáru, s tatarákem z lososa či uzenou rybou. Můžeme servírovat i nasladko – třeba s trochou zavařeniny a tvarohu.
Valašský kontrabáš
- 200 ml pohankové lámanky
- 300 ml horké vody
- olej
- 200 g uzeného masa
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 kg vařených brambor
- majoránka
- sůl
- 1 polévková lžíce sušených hub
- 100 g kyselého zelí
Houby namočíme do studené vody, brambory oloupeme a uvaříme. Pohanku propláchneme a asi půl hodiny necháme ji necháme namočenou ve vodě. Na pánvi osmažíme uzené maso nakrájené na drobné kostky, najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku, nakonec přidáme houby. Romačkáme brambory, přidáme pohanku, uzené, cibuli a česnek, ochutíme majoránkou a solí. Vše promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C dorůžova. Podáváme s kyselým zelím.
Pohankové placičky
- 150 g pohanky
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 200 g bílého kysaného zelí
- 1 vejce
- 200 g strouhanky
- sůl a pepř
- majoránka
Pohanku minutu povařte ve 400 ml vody a nechte ji 20 minut pod pokličkou stát, poté přebytečnou vodu slijte. Po vychladnutí přidejte najemno pokrájenou cibuli, zelí, prolisovaný česnek, vejce, zahustěte strouhankou a dochuťte. Tvarujte placičky, které obalte ve strouhance a osmažte na rozpáleném oleji. Podávejte je se salátem.
Pohankové rizoto podle Probio.cz
- 250 g pohankových krup
- 400 g kuřecích prsíček
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,...)
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty v oselené vodě a kapkou oleje a 30 minut necháme dojít. Nemícháme. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5-10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, přidáme prolisovaný česnek a podáváme se zeleninovým salátem.
Pohankové palačinky
- 200 g pohankové mouky
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- olej na smažení
Do mléka zašlehejte vejce a pomalu přidávejte pohankovou mouku, přidejte špetku soli. Zahřejte olej na pánvi a smažte palačinky. Můžete je doplnit džemem, ovocem a tvarohem, ale připravit se dají i naslano. Třeba se špenátem a sýrem.