19. února 2014 6:30 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zahřejte se v zimě. Zkuste 5 receptů z pohanky

Pohanka je všelék i pochoutka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pohanka je všelék i pochoutka. | foto: Shutterstock

Všelék a pochoutka. Pohanka je sice často opomíjená, ale jak si jednou najde místo ve vaší kuchyni, už na ni nedáte dopustit. Existuje nespočet variant zpracování. Možná vám zachutná kaše z pohanková krupice, placičky z lámanky, těstoviny, vločky či pohankový nápoj, který nahradí i mléko.

Pohanka pomůže i našemu zdraví. Působí blahodárně na cévy a to díky rutinu a vitamínu E. Vrací jim pružnost a léčí chorobné změny na cévách. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je třeba jíst k pohance také syrovou zeleninu.

Pohanka dokáže vyčistit tělo při otravě. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve. Je přirozeně bezlepkovou obilninou a tím se stává neocenitelnou pro pacienty s cukrovkou, ale hlavně pro pacienty trpící celiakií.

Dva způsoby loupání:

Existují dva způsoby loupání pohankové nažky: termické a mechanické. Mechanické je šetrnější a konečný produkt si tak ponechává své cenné živiny. Mechanicky vyloupané kroupy mají světlejší, zeleno-růžové zbarvení.

Pro tradiční českou kuchyni je to ale přece jen malá komplikace. Pohanková mouka vám nikdy nevykyne právě proto, že v ní není obsažen lepek. Na zdravých buchtách a koláčích si tak nepochutnáte.

Pochází z Himalájí, ale dokázala se přizpůsobit odlišným klimatickým podmínkám v Indii, Bulharsku, ve Finsku i u nás. Do světa ji roznesli Tataři při svých nájezdech ve 13.století. V mnoha zemích je její název odvozen od slova Tatar, u nás od slova pohan, protože pohanští nájezdníci ji vozili v měšcích zavěšených u koňských sedel.

Přesněji podle dějepisu by se dalo přicestování pohanky do našich zemí datovat rokem 1241, kdy odvrátil král Václav I. vpád mongolských Tatarů do českých zemí a právě po nich tu zůstaly pytle se zrním, které bylo nazváno podle těch, kdo je přinesli, tedy podle pohanů.

Pohanka je vhodná i pro děti. "Obecně je pohanka v dětském jídelníčku zpestřením pro ně vhodnějších obilovin, jako jsou jáhly a rýže. Nejlépe začínat pohankovými kašemi, které mohou i kojenci, a po roce přidávat pohanku jako přílohu anebo pohankové palačinky a těstoviny," říká výživová poradkyně Margit Slimáková.

Bliny podle Romana Pauluse

  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • špetka soli vejce
  • 200 g pohankové mouky (nebo 100 g pohankové a 100 g hladké pšeničné)
  • olej nebo máslo na smažení
 Ruské bliny nemusí doprovázet jen obligátní kaviár a smetana, dobře ladí třeba s kouskem uzeného lososa a kopru

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj droždí a lžičku cukru a rozmícháme. Osolíme, přisypeme mouku (případně odpovídající množství pohankové a hladké pšeničné – čím víc hladké, tím lépe těsto vzejde a tím budou bliny jemnější), přidáme žloutek a opět promícháme. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a přimícháme k těstu. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Bude to trvat asi 15–20 minut, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem.

Rozehřejeme lívanečník či větší pánev, vymastíme jej olejem nebo máslem a smažíme lívance. Na velké pánvi jednoduše tak, že lžičkou odebíráme těsto, z nějž na pánvi tvarujeme malé placičky.

Opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme ještě teplé, s lžící zakysané smetany a trochou kaviáru, s tatarákem z lososa či uzenou rybou. Můžeme servírovat i nasladko – třeba s trochou zavařeniny a tvarohu.

Valašský kontrabáš

  • 200 ml pohankové lámanky
  • 300 ml horké vody
  • olej
  • 200 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 kg vařených brambor
  • majoránka
  • sůl
  • 1 polévková lžíce sušených hub
  • 100 g kyselého zelí

Houby namočíme do studené vody, brambory oloupeme a uvaříme. Pohanku propláchneme a asi půl hodiny necháme ji necháme namočenou ve vodě. Na pánvi osmažíme uzené maso nakrájené na drobné kostky, najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku, nakonec přidáme houby. Romačkáme brambory, přidáme pohanku, uzené, cibuli a česnek, ochutíme majoránkou a solí. Vše promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C dorůžova. Podáváme s kyselým zelím.

Pohankové placičky

  • 150 g pohanky
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g bílého kysaného zelí
  • 1 vejce
  • 200 g strouhanky
  • sůl a pepř
  • majoránka
Pohanka nahradí maso, je zdravá a snadno stravitelná.

Pohanku minutu povařte ve 400 ml vody a nechte ji 20 minut pod pokličkou stát, poté přebytečnou vodu slijte. Po vychladnutí přidejte najemno pokrájenou cibuli, zelí, prolisovaný česnek, vejce, zahustěte strouhankou a dochuťte. Tvarujte placičky, které obalte ve strouhance a osmažte na rozpáleném oleji. Podávejte je se salátem.

Pohankové rizoto podle Probio.cz

  • 250 g pohankových krup
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,...)
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • pepř

Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty v oselené vodě a kapkou oleje a 30 minut necháme dojít. Nemícháme. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5-10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, přidáme prolisovaný česnek a podáváme se zeleninovým salátem.

Pohankové palačinky

  • 200 g pohankové mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení
Pohanka je všelék i pochoutka. Zkuste připravit třeba palačinky.

Do mléka zašlehejte vejce a pomalu přidávejte pohankovou mouku, přidejte špetku soli. Zahřejte olej na pánvi a smažte palačinky. Můžete je doplnit džemem, ovocem a tvarohem, ale připravit se dají i naslano. Třeba se špenátem a sýrem.

Lidovky.cz
Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Dokumentarista Olga Malířová Špátová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Audioknížka o životě Jeana-Paula Belmonda, vyprávěná Jiřím Krampolem. Zcela zdarma

Belmondo Mých tisíc životů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jiří Krampol daboval Belmonda ve 28 filmech a jeho hlas je tak s tímto hercem téměř neoddělitelně spojen. Stylově tedy...

Premium

Červenobílý život na hraně. Čína se zlobí, Tvrdík i celá Slavie trnou

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Žádná legrace to není. Aspoň pro slávisty určitě ne. Sám prezident republiky naznačil, že do slavného fotbalového klubu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!