24. září 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Červená řepa oživí vaření. Zkuste pět jednoduchých receptů

Červená řepa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Červená řepa. | foto: Shutterstock

Na červenou řepu se někdy neprávem zapomíná. Přitom lze použít do nejrůznějších pokrmů, je plná vitamínů a dobře se hodí k masu. Je to nejlepší zimní zelenina, kterou můžete sehnat prakticky kdykoli a oživit si tak vaření. Navíc se hodí pro teplou i studenou kuchyni. Server Lidovky.cz přináší pět receptů.

Rizoto s červenou řepou
Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli se zázvorem, přidáme syrovou řepu a dusíme ji do měkka. Ochutíme ji solí, pepřem a vodu. Na druhé pánvi osmažíme kuřecí kousky, které okořeníme podle chuti. K řepě přidáme uvařenou rýži a kuřecí maso. Vše zalijeme vínem, dochutíme a chvíli vaříme. Na závěr můžeme posypat parmezánem. 

Kuřecí maso s omáčkou
Červenou řepu omyjeme a neoloupanou uvaříme doměkka. Po vychladnutí ji oloupeme a rozmixujeme nebo nadrobno nastrouháme. Mezitím na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibuli, ke které pak přidáme nakrájené kuřecí maso. Maso lehce osolíme a opepříme. Až se maso zatáhne, přilijeme k němu trošku vody. Dále přidáme trošku fenyklu, řepu, lžíci cukru a octu. Chvíli dusíme. Dle potřeby přilijeme další vodu. Až bude řepa prohřátá, přidáme k ní trošku smetany, promícháme a přivedeme k varu a dochutíme. Kuřecí s omáčkou z červené řepy podáváme s rýži či těstovinami.

Zkuste recept od Romana Pauluse

Mořský vlk s teplým salátem z červené řepy

Ingredience: Budete potřebovat: 4 filety mořského vlka s kůží, 200 g červené řepy, 50 g šalotky, olej, máslo, čerstvý křen, tymián, česnek, červený vinný ocet, sůl, pepř

Mořský vlk s teplým salátem z červené řepy

Mořský vlk s teplým salátem z červené řepy

Postup: Filátka z mořského vlka pečeme na mírném plameni kůží dolů dokřupava cca 5 minut, před dokončením přidáme bylinky a celý stroužek česneku (dodá rybě správné aroma). Na závěr rybu otočíme kůží nahoru a necháme jen krátce zatáhnout.
Šalotku si krátce orestujeme na oleji, přidáme uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájenou na kostičky, zastříkneme vinným octem a dochutíme křenem, solí a pepřem.

Pomazánka z červené řepy
Neoloupanou červenou řepu uvaříme v osolené vodě. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme na jemno. Nakrájíme na drobno cibuli a smícháme ji s tvarohem a řepou. Vmícháme ocet, olej, křen a koření. Nakonec do pomazánky vmícháme na jemno nastrouhaný křen. Pomazánka z červené řepy je sladší, ale zároveň pikantní díky křenu.

Červená řepa.

Polévka z červené řepy
Řepu oloupeme, nastrouháme a uvaříme v osolené vodě. Až řepa změkne, vmícháme do ní jogurt smíchaný s vajíčkem, octem a máslem. Polévku ještě chvíli vaříme a na závěr dochutíme.

Salát ze syrové červené řepy s jablky
Řepa s jablky je snad nejoblíbenější kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť. Oloupanou řepu, kterou nastrouháme smícháme s nastrouhanými jablky. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.

apeAlena Pecháčková