Čtvrtek 4. června 2020svátek má Dalibor 9 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Lepší než ‚mulťák‘ z lékárny. Připravte si doma zelný salát s červenou řepou

Zelný salát s červenou řepou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zelný salát s červenou řepou | foto: Lucie Grusová

Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký „mulťák“ z lékárny. Věděli jste, že v zelí je stejné množství vitamínu C jako v citrónech? Pro pokrytí denní dávky cca 80 mg (při nemoci tato potřeba stoupá až 20ti násobně) stačí cca sníst cca 150 g obou plodin. Ale uznáte sami, že 150 g zelí se konzumuje mnohem lépe než stejné množství citrónu.

Zelný salát s červenou řepou

  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 0,5 kg syrové červené řepy
  • 100 g šalotky (případně cibule)
  • 1/2 citrónu
  • majonéza z 1 vejce
  • sůl
  • pepř

Hlávkové zelí zbavte vrchních poničených listů a hlávku rozřízněte na čtvrtiny. Z každého kousku vyřízněte tvrdý košťál a zelné listy nakrouhejte pomocí ostrého nože na tenké nudličky (zelí lze i nahrubo nastrouhat, popřípadě využít robota, ale i nožem to jde docela rychle).

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Nakrouhané zelí vložte do velké mísy (raději vemte větší, než jste původně chtěli použít, ať vám při zpracování salát „nelítá“ všude okolo, posypte solí (cca 1 zarovnanou lžičkou) a pečlivě propracujte rukama.

A tady nemyslím jen takové nějaké promíchání, ale opravdu hodně důkladné prohnětení a promačkání v délce několika minut (berte to jako malé posilovací cvičení ;-)).

Díky soli a manuální práci zelí krásně zkřehne a pustí šťávu. Tu případně před promícháním s ostatními surovinami trošku slijte (ale rozhodně ji nevylívejte a klidně si dejte „loka“, je totiž plná vitamínů).

Červenou řepu oloupejte pomocí škrabky a nastrouhejte nahrubo. Oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno. Smíchejte dohromady zelí, řepu, šalotku a majonézu. Salát ochuťte šťávou z půlky citrónu a trochou pepře. Podávejte chlazený, nejlépe odleželý do druhého dne (v lednici pár dní vydrží). Je ideálním doplněním například hovězího burgeru, vepřové pečínky nebo karbanátků. 

Premium

Před Rusem s ricinem varoval českou kontrarozvědku anonym

Šéf BIS Michal Koudelka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Byl to jeden z posledních letů z Ruska. Krátce nato se nebe nad Českem kvůli opatřením proti koronaviru uzavřelo. Psal...

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Čas na změnu. Síťový zesilovač dnes nabídne více hudby než CD přehrávač

Streamovací receivery | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poslech hudby prošel během posledních let revolucí. Většina hudby se poslouchá z předplacených internetových zdrojů....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!