Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Lepší než ‚mulťák‘ z lékárny. Připravte si doma zelný salát s červenou řepou

Jídlo

  5:55
Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký „mulťák“ z lékárny. Věděli jste, že v zelí je stejné množství vitamínu C jako v citrónech? Pro pokrytí denní dávky cca 80 mg (při nemoci tato potřeba stoupá až 20ti násobně) stačí cca sníst cca 150 g obou plodin. Ale uznáte sami, že 150 g zelí se konzumuje mnohem lépe než stejné množství citrónu.

Zelný salát s červenou řepou foto: Lucie Grusová

Zelný salát s červenou řepou

  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 0,5 kg syrové červené řepy
  • 100 g šalotky (případně cibule)
  • 1/2 citrónu
  • majonéza z 1 vejce
  • sůl
  • pepř

Hlávkové zelí zbavte vrchních poničených listů a hlávku rozřízněte na čtvrtiny. Z každého kousku vyřízněte tvrdý košťál a zelné listy nakrouhejte pomocí ostrého nože na tenké nudličky (zelí lze i nahrubo nastrouhat, popřípadě využít robota, ale i nožem to jde docela rychle).

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Nakrouhané zelí vložte do velké mísy (raději vemte větší, než jste původně chtěli použít, ať vám při zpracování salát „nelítá“ všude okolo, posypte solí (cca 1 zarovnanou lžičkou) a pečlivě propracujte rukama.

A tady nemyslím jen takové nějaké promíchání, ale opravdu hodně důkladné prohnětení a promačkání v délce několika minut (berte to jako malé posilovací cvičení ;-)).

Díky soli a manuální práci zelí krásně zkřehne a pustí šťávu. Tu případně před promícháním s ostatními surovinami trošku slijte (ale rozhodně ji nevylívejte a klidně si dejte „loka“, je totiž plná vitamínů).

Červenou řepu oloupejte pomocí škrabky a nastrouhejte nahrubo. Oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno. Smíchejte dohromady zelí, řepu, šalotku a majonézu. Salát ochuťte šťávou z půlky citrónu a trochou pepře. Podávejte chlazený, nejlépe odleželý do druhého dne (v lednici pár dní vydrží). Je ideálním doplněním například hovězího burgeru, vepřové pečínky nebo karbanátků. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...