16. února 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Křenová pomazánka nebo omáčka. Zkuste 5 nej receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Křen (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Křen (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Na výraznou chuť křenu se někdy neprávem zapomíná. I přesto, že je k dostání celoročně a hlavně v zimě je cenným zdrojem vitamínů. V kuchyni se rozhodně vyplatí jej používat, jedná se o pikantní zeleninu, která má také léčivé účinky.

Křen obsahuje stejně vitamínu C jako pomeranče nebo citrony. Kromě vitaminu C má také vysoký obsah vitamínu B a minerální soli (např. železo). Nejen, že je zdravý, ale má také pročišťující účinky. Dobře se tráví a jeho konzumace má příznivý vliv na střeva.

Podívejte se na další díly seriálu 5 NEJ

Můžete ho využívat také jako přírodní antibiotika. Lžička strouhaného křenu se doporučuje při chřipce nebo nachlazení, protože uvolňuje hleny a pomáhá při vykašlávání. Ovšem konzumaci nepřehánějte, v nadměrném množství může dráždit žaludek.

Křen se skvěle hodí k masu, vejcím nebo sýrům. Asi nejznámější je křenová omáčka k hovězímu nebo uzenému masu.

Křenová omáčka
V hrnci rozpustíme máslo, které zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a přidáme trochu mléka, osolíme, opepříme a za stálého míchání provaříme. Ke konci vmícháme 4 lžíce nastrouhaného křenu. Pokud budeme omáčku podávat k drůbežímu masu, zakápneme ke konci šťávou z citrónu.

Křenová pomazánka
Rychlá pomazánka s výraznou chutí, její příprava zabere pouhých deset minut. Křen nastrouháme na jemném struhadle a vyšleháme s máslem, hořčicí, strouhaným sýrem a půl lžičkou mletého chilli. Osolíme a opepříme a podáváme s čerstvým pečivem. Ozdobíme čerstvou petrželkou.

Jablečný křen
Oloupeme jablka a nastrouháme je, zakapeme citronovou šťávou a promícháme s jemně nastrouhaným křenem. Zálivku připravíme vedle v hrnci, svaříme ocet a vodu s cukrem ve vedlejším hrnci. Horký ocet vlijeme na jablka s křenem a přidáme cukrovou vodu. Vše dobře promícháme a dochutíme. Necháme vychladnout a dáme do lednice. Tuto směs lze použít k masu nebo jen jako medicínu při nachlazení

Křen ve skleničce

Očištěný křen nakrájíme na kolečka, která rozmixujeme s 2 dcl převařené vody. Přidáme 1 dcl oleje, lžíci cukru a octa a lžičku soli. Směsí naplníme malé skleničky a uložíme do lednice. Konzumujeme s pečeným masem nebo podle chuti.

Losos s křenovým sosem
Plátky lososa pokapeme citronem a trochu posolíme. Připravíme si pekáček, který vymažeme máslem a vložíme plátky lososa. Na ně položíme ještě plátky másla a necháme péct zhruba 15 minut. na pánvi si připravíme křenový sos. Rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Přelijeme vývar, smetanu a přidáme dvě lžíce strouhaného křenu. Vše provaříme. Upečeného lososa přelijeme sosem a podáváme s bramborem.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




Vhodná alternativa mateřského mléka existuje!
Vhodná alternativa mateřského mléka existuje!

To, že je kojení přínosné pro dítě i pro matku, a to jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska, je všeobecně známé. Kojení dětí je proto doporučováno až do šesti měsíců jejich věku. Bohužel však méně něž 17 % žen ve Velké Británii dokáže po celou tuto dobu pouze kojit, aniž by muselo dítě přikrmovat. A právě v těchto situacích je nutné najít adekvátní alternativu.