8. února 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Objevte novou chuť. Zkuste 5 nej receptů z datlí

Datle se mohou stát zajímavým oživením jídel - ilustrační fotografie | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Datle se mohou stát zajímavým oživením jídel - ilustrační fotografie | foto: Shutterstock

Datle máme většinou spojené jen s nadílkou od Mikuláše, jinak se v českých domácnostech moc často neobjevují. Přitom je to škoda. Svou zajímavou chutí skvěle doplní sladká i slaná jídla. Navíc se o nich tvrdí, že mají afrodiziakální účinky. A to už je důvod je vyzkoušet.

Datle jsou až ze 70 % tvořeny sacharidy, nezvyšují sice hladinu glukózy v krvi, ale přesto jsou kalorickou bombou. Jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B a železo. Navíc zlepšují kvalitu spánku. Látky v nich obsažené se totiž v těle přeměňují na serotonin a ten následně na hormon melatonin, jež podporuje navozování spánku.

Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding - ilustrační foto

Sticky toffee pudding

Oblíbený anglický dezert se připravuje z datlí namočených do silného černého čaje. Balíček 250 gramů sušených datlí vypeckujte a nakrájejte na malé kousky, pak je přelijte 300 mililitry horkého černého čaje a přimíchejte lžíci medu. Nechte datle hodinu v čaji. Utřete 50 gramů másla se 150 gramy cukru a třemi vejci. Přimíchejte datle i s čajem, přidejte jednu lžíci instantní kávy, lžičku vanilkového extraktu a nakonec přidejte 230 gramů hladké mouky promíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promíchejte a upečte v srnčím hřbetu při 180 °C asi půl hodiny. Mezitím si připravte toffee omáčku. Budete potřebovat 80 gramů třtinového cukru, 3 lžíce smetany, 20 gramů másla a 2 lžíce rumu, vše smíchejte a vařte na mírném plameni do zhoustnutí. Upečený dezert pak servírujte s polevou.  

Datlový chlebíček

Postup je podobný jako v případě předchozího receptu. Balíček 250 gramů sušených datlí vypeckujte a nakrájejte na malé kousky, přelijte je 200 mililitry horkého černého čaje a nechte dvě hodiny stát. V míse smícháme 100 gramů másla, jedno vejce, 70 gramů cukru, 250 gramů polohrubé mouky s práškem do pečiva. Poté přidáme hrst nasekaných ořechů, 100 gramů na kousky nakrájených sušených fíků, hrst brusinek a jiného kandovaného ovoce, datle včetně čaje a vše řádně promícháme. Těsto pečeme na 180 °C asi 40 minut.

Datle se mohou stát zajímavým oživením jídel - ilustrační fotografie

Ovesné placičky s datlemi

Datlové sušenky můžete udělat třeba dětem na svačinu. Jsou zdravé a chutné. Potřebujete na ně 200 gramů ovesných vloček, 250 gramů datlí, 120 gramů másla, 120 gramů medu, 1 vanilkový cukr, 2 vejce a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Vločky opražíme na pánvi a smícháme s rozehřátým máslem. Med, vejce a prášek do pečiva smícháme s nakrájenými datlemi a vločkami. Na plech tvarujeme malé hromádky a pečeme na 150° C asi 12 minut.

Zapečená jablka s datlemi

Pochoutka, která je jako stvořená pro zimní večery. Hrst datlí vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Asi 100 gramů oříšků (zkuste vlašské, lískové nebo pistácie) nasekejte a promíchejte se lžící rybízové marmelády. Přidejte datle a lžíci medu, lžíci tmavého cukru a jednu lžíci calvadosu. Ze čtyř menších jablek vydlabejte jádřince a u stopky seřízněte. Vnitřek zaplňte směsí a v zapékací misce pečte asi 20 minut.

Podívejte se na další díly seriálu 5 NEJ

Datlové sušenky

Na datlové sušenky potřebujete 300 gramů špaldové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 120 gramů lískových oříšků, 150 gramů sušených datlí, 100 gramů datlového sirupu, 180 gramů másla, 1 lžička vanilkového extraktu a 1 lžičku citronové šťávy. Oříšky opražte a umelte najemno, datle vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Všechny ingredience poté smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Nechte ho přes noc ztuhnout v ledničce, poté rozválejte a vykrajujte kolečka. Pečte na 180 °C asi 10 minut.

Lidovky.cz