Jehněčí do růžova na pánvi (Cuketka.cz)
- 6 žebírek dlouhý jehněčí hřebínek (cca350 g)
- dva stroužky česneku
- rozmarýn nebo tymián (pěkný svazeček, nešetřete)
- dvě lžíce oleje
- vrchovatá lžíce másla
Pánev dáme na střední plamen (nebo středně silný výkon plotýnky) a rozpálíme ji. Maso mezitím osušíme utěrkou a ze všech stran posolíme. Na horkou pánev přidáme asi dvě lžíce oleje, počkáme až se olej prohřeje a položíme maso na pánev.
Hřebínek budeme na pánvi otáčet ve třech polohách. Jedna je ‘naležato‘ , druhá je na oblouku žeber a poslední je na ‘stojáka‘ (v okraji lehce nakloněné pánve). V první fázi opékáme maso 8 minut — co minuta, to jedna poloha.
TIP
|
Po 8 minutách dáme maso stranou a slijeme veškerý olej. Přidáme na pánev máslo, stroužky česneku, bylinky a vrátíme maso zpátky. Pečeme poslední 4 minuty, opět s minutovými otočkami. Masu hodně pomůže, když si pánev lehce nakloníme a budeme přes něj přelévat nahromaděné máslo lžící.
Po celkem 12 minutách opékání dáme maso stranou, zakryjeme jej alobalem a dáme mu 5 minut nerušeného odpočinku. Pánev sundáme z plamene. Za těch pět minut vychladne a poslouží k servírování přímo na stole.
Odpočinuté maso nakrájíme na jednotlivé kotletky, vodítkem jsou žebírka. Naskládáme je na pánev (růžovou nahoru) a dáme na stůl. Maso se takto udrží dlouho teplé a ochutí se voňavým máslem zespod.
Podáváme například s hráškovým i jiným pyré, kořenovou zeleninou a kvalitním chlebem.
Marinované kotlety z jehněte upečené v troubě (ReceptyOnline.cz)
- 8-12 ks jehněčích kotletek
- 1 ks citronu
- olej na vymazání pekáčku
Marináda
- dijonská hořčice
- nasekaná petrželka
- mletý pepř
- česnek
- sůl
Z kotletek odstraníme přebytečný tuk a po obou stranách je potřeme rozpůleným citronem. Oloupané utřené stroužky česneku, mletý pepř, na drobno nasekanou petrželku, sůl, dijonskou hořčici promícháme a směsí potřeme kotlety, které necháme 30 minut marinovat. Pak kotlety rozložíme do olejem vymazaného pekáčku, zakryjeme, dáme do trouby rozehřáté na 250 °C, asi 4 minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 °C, odkryjeme a pečeme ještě 15 minut.
Jehněčí kotletky s gratinovanými brambory a špenátem s medvědím česnekem (Lukáš Vrbovský, Potřefená husa)
- 400 g jehněčího hřbetu (celkem asi 10 žeber)
- omáčku demi-glace
- sůl,
- pepř
- olivový olej
Gratinované brambory
- 500 g brambor
- bílý pepř
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 200 ml 30% smetany
Špenát
- 150 g nejlépe čerstvého listového špenátu
- 50 g medvědího česneku
- 2 šalotky
- sůl
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Začneme gratinovanými bramborami, které trvají nejdéle. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na tenké plátky a vložíme do zapékací misky. Osolíme je a přidáme bílý pepř, prolisujeme k nim 2 stroužky česneku a zalijeme je smetanou tak, aby byly ponořené. Vložíme je do trouby předehřáté na 140 stupňů a pečeme asi 40 minut.
Mezitím si nachystáme maso a špenát. Celý hřebínek masa osolíme, opepříme a ze všech stran orestujte na oleji, aby se maso zatáhlo. Při přípravě medium (středně propečené) hřbet vložíme na 10–12 minut do trouby předehřáté na 150 stupňů. Po upečení hřbet ostrým nožem rozkrájíme na jednotlivé kotletky – při medium jsou krásně šťavnaté. Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Přidáme propláchnutý a odkapaný špenát, pokrájený medvědí česnek (pokud ho neseženeme, můžeme do špenátu zarestovat plátky klasického česneku) a vše zprudka opečeme – špenát je hotový během pár okamžiků – a dochutíme solí a pepřem.
Servírování je jednoduché – porci zapečených brambor vložíme doprostřed talíře, na ně naservírujeme špenát a obložíme je jehněčími kotletkami. Talíř dozdobíme omáčkou demi-glace.