K docílení ještě zdravější verze se falafel nesmaží, ale jen upeče na plechu v troubě. Čerstvé bylinky jsou nezbytné, a kdo miluje koriandr, bude nadšen.
Co je vlastně falafel?
Jde o kuličky z rozdrcené cizrny anebo zelených fazolí fava (angl. broad beans a jeho kultivary, česky nazývané bob obecný), můžete samozřejmě zkombinovat obě luštěniny, to vše je ochucené koriandrem, římským kmínem, česnekem, případně jiným pikantnějším kořením, velkou dávkou čerstvé petržele a koriandru a krátce osmažené na oleji. Falafel se často podává s pita chlebem, tedy oválnými plackami, které se rozříznou a naplní jako kapsa, anebo se balí do placek chleba nazývaných taboon.
Můžete k němu přidat salát z rajčat a okurek, nakládanou pikantní zeleninou, humus, ostrou omáčku anebo ochucenou omáčku z pasty ze sezamu, nazývanou tahini. Kuličky mohou být i lehce zploštělé, takže vypadají jako vegetariánské či veganské hamburgery.
Variabilní a zdravá luštěnina
Cizrna neboli římský hrách nám už není tak neznámou luštěninou. Pryč jsou doby, kdy v supermarketech na obalu s naklíčenou cizrnou svítil nápis “cizina” a většina z nás nevěděla, o co se jedná.
o autorce |
Cizrna je luštěnina, která je plná rostlinných proteinů, vápníku, železa, magnézia, draslíku, manganu, vitamínu C a B, kyseliny pantotenové a folátů. Svým vysokým obsahem vlákniny efektivně snižuje cholesterol v krvi a celkově prospívá organismu. Nejen pro své zdravotní přednosti, ale zejména pro chuť a variabilitu, s jakou můžeme cizrnu použít, se rychle rozšířila i mimo Střední východ.
Snad nejznámějším pokrmem z cizrny je humus, dokonalá lahůdka se sezamovou pastou paradoxně neodpovídající svému českému ekvivalentu pojmenování. Její obliba svědčí i o tolika příchutích a variantách, že například v britských supermarketech je celá jedna sekce chladícího boxu zaplněná různými druhy humusů od shora až dolů. Dobrou zprávou je do našich supermarketů pomalu vstupuje také.
Hádka o původ falafelu
Odkud vlastně kuličky falafel pocházejí, není tak úplně jasné. Tvrdí se, že jde o pochoutku z Izraele, i když asi není typickým židovským pokrmem. Přesto ho v Izraeli považují za své národní jídlo. Nicméně falafel k oblasti Středního východu nepochybně patří, některé zdroje uvádějí, že původně pochází z Egypta, a to dokonce už z dob faraónů, takže i Egypt považuje falafel za své národní jídlo.
Nakonec zjistíte, že v regionu Středního východu si falafel všichni přivlastňují, také proto jeho původ je stále živým tématem. Pro mne je však symbolem libanonské kuchyně a je to dáno asi tím, že je součástí již zmíněné meze, výběru osvěžujících a zdravých předkrmů, které vydají i za hlavní jídlo a jsou stále rozšířenějším pokrmem nejen ve známých deli, obchodech a buffee s delikatesami.
Falafel ve dvou variantách
Můj falafel je připraven z cizrny, ale pokud se rozhodnete pro fazole, čeká vás nádherně zelená barva kuliček, tu však můžete docílit i přidáním velkého množství nasekané petržele a koriandru. Pro zdravější verzi zapomeňte na smažení v oleji a kuličky jednoduše upečte, na chuti to trochu ubere, vyváží to ale pocit, že jste pro své zdraví udělali maximum.
Ten správný falafel je však osmažený v oleji, zde si vychutnáte tu pravou chuť a tak zvolte velmi kvalitní olej. Nakonec kuličky se smaží jen pár minut a můžete je hned okapat a přebytečný olej nechat vsáknout do ubrousku. Podávejte s humusem, olivami, v pita chlebu, který má krásné dutiny jako dělané pro náplně, vždy však s lístky salátu a červenou cibulí. Servírujte s okurkovým salátem s rajčaty, tak jak se podává na Středním východě. Rychlé, zdravé a chutné jídlo!
Falafel z cizrny
- 400 g cizrny (římský hrách) namočený přes noc anebo z konzervy
- 1 velká hrst čerstvé petržele
- 1 velká hrst čerstvého koriandru
- 2 stroužky česneku
- 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
- 1 lžička mořské soli
- čerstvě namletý pepř podle chuti
- 1 malá lžička mletého římského kmínu
- 1 malá lžička mletého koriandru
- 1 vejce
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce hladké nebo špaldové mouky ( možno vynechat)
- 1 lžíce olivového oleje
- olej na smažení, jestliže se rozhodnete pro tuto variantu
- 4 placky pita chleba
- červená cibule pro plnění do pita chleba
- lístky zeleného salátu
- humus
V případě použití suché cizrny ji přes noc namočíme, a před použitím okapeme v sítku. Můžeme též využít již naloženou cizrnu z konzervy, je to rychlejší a šikovnější. Okapanou cizrnu přendáme do mixéru a doplníme nahrubo nasekanou hladkolistou petrželí a koriandrem.
Přidáme oloupané stroužky česneku a koření, sůl a pepř a vejce a pro zpevnění přidáme lžíci mouky. Najemno nastrouháme kůru z půlky citrónu a přidáme ke směsi. Vše nasekáme v mixéru podle toho, jak chceme mít směs hladkou, menší kousky cizrny však nevadí, hrubší varianta je velmi žádaná. Do rozmixované směsi přidáme lžíci olivového oleje, zamícháme stěrkou a tvoříme kuličky, které dáme na pečicím papírem vyložený plech péct 15 minut do předehřáté trouby.
Falafel je možné také osmažit v horkém oleji po všech stranách, celkem jen 3 minuty. Necháme chvilku na papírovém ubrousku, aby se vsákl přebyečný olej. Podáváme teplé nebo studené v rozkrojeném pita chlebu, doplníme lístkovým salátem, olivami, humusem anebo salátem z okurek a rajčat.