Lidovky.cz

Kdybychom byli Německo, michelinských hvězd máme víc, říká Vaněk

Jídlo

  11:55
Eska, SaSaZu, Divinis, Na Kopci Aureole, Sansho a Maso a Kobliha. To jsou restaurace, kterým letos udělil Michelin ocenění Bib, které je udělováno podnikům, kde lidé mohou najít „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Má některá z nich šanci na michelinskou hvězdu? Zeptali jsme se známých šéfkuchařů a odborníků na gastronomii.

Roman Vaněk. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Luxusním restauracím Alcron, La Degustation a Field se podařilo i letos obhájit michelinskou hvězdu. Server Lidovky.cz oslovil přední české šéfkuchaře s otázkou: Která česká restaurace by si zasloužila michelinskou hvězdu?

Marek Fichtner (Augustine Restaurant)

Marek Fichtner

Nemohu říct jestli některá z restaurací, které dostaly ocenění Bib, si zaslouží dostat michelinskou hvězdu. Ve všech jsem totiž nebyl. Ale jsem přesvědčen o tom, že na Česko a východní Evropu má Michelin jiná měřítka než na Evropu západní. Michelinská šéfinspektorka Rebecca Burrová nedávno řekla: „Když jsme udělovali v Praze v roce 2012 dvěma restauracím po jedné hvězdě, věřili jsme, že by to mohl být příslib příchodu nové gastronomické scény. Tu však možná o něco více pozorujeme v Budapešti či ve Varšavě. V Praze je vývoj zatím trochu pomalejší. Mám za to, že by se zde měli kuchaři více držet své národní identity a místo skládání různých mezinárodních menu by se měli soustředit na rozvíjení českého kulinářského dědictví a vše trochu vypilovat.” Jeden můj známý z Duesseldorfu jednu hvězdu má a dělá asijskou kuchyni. Kdyby se v Německu také řídili tímto pravidlem, tak ji nemá. V každém případě si myslím, že minimálně jednu michelinskou hvězdu si zaslouží Jan Punčochář.

Zdeněk Křížek (Mandarin Oriental, restaurace Spices)
Bylo by skvělé, kdyby se v Praze rozšířil počet restaurací s michelinskou hvězdou. Prospělo by to i cestovnímu ruchu. Myslím si, že velkou šanci má Eska. Ocenění Bib získala za relativně krátkou dobu. A jinak nechci být moc skromný, ale tento rok se chceme s restaurací Spices ucházet o hvězdičku i my.

Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant & Bar)

Jan Punčochář

Musím říct, že tyto prognózy nerad dávám, jelikož nejsem michelinský komisař a vlastně nevím, jaká mají aktuální kritéria pro udělení jednotlivých ocenění. Myslím, že šanci může mít Eska, protože jde o originální koncept, který se vymyká. Jsem si ale jist, že všichni netrpělivě čekají na otevření nové restaurace v Průhonicích, kde bude vařit francouzský šéfkuchař, který má na svém kontě rovnou dvě michelinské hvězdy. Tam bych viděl reálnou šanci pro čtvrtou michelinskou hvězdu v Česku.

Roman Vaněk

Roman Vaněk.

Přátelům z karlínské Esky nového Biba obrovsky přeju. Udělalo mi to fakt radost. Připravují moderní českou kuchyni, které ale každý rozumí bez desetiminutových projevů „co tím chtěl kuchař říci“, což začíná být poněkud mimo mísu. Jsou kreativní a navíc slepě nekopírují talíře severských zemí, jako mnozí jiní. Mám radost, že všichni dosavadní svá ocenění udrželi. La Degustation a Alcron by v jiné zemi měly již hvězdy dvě. Nejsem hodnotitel společnosti Michelin, tedy si mohu dovolit pouze malou subjektivní domněnku. Jedl jsem v zahraničí v mnoha restauracích oceněných Bib gourmet, jedl jsem v restauracích s jednou, dvěma a třemi michelinskými hvězdičkami. Z těchto osobních zkušeností si myslím, že kdybychom se jmenovali Německo, Anglie, Španělsko, Itálie, Portugalsko, Francie, Dubai, nebo Japonsko....měli bychom michelinských Bibů a hvězd mnohem více.

Radek Kašpárek (Field)
Překvapuje mě, že alespoň Bib nemá restaurace Kalina cuisine & vins. A čekal jsem, že bude druhá hvězda pro La Degustation Bohême Bourgeoise.

Tomáš Karpíšek (majitel majitel sítě restaurací Ambiente)
To je velmi těžká otázka, vlastně na ni nedokážu odpovědět. Myslím, že na hvězdičku má každá z jmenovaných restaurací, respektive šéfkuchařů, ale v Michelinu od našich kuchyní jednoduše očekávají víc, než co v tuto chvíli vaříme. Co konkrétně, to vědí jen sami komisaři. To, co jsme dělali v kuchyních v loňském roce, jim evidentně nestačí, jinak by hvězdu už někomu dali. Spekulace o nadržování nebo o jiném metru pro Východ a Západ mi připadají irelevantní a zbytečné.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.