Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Dětská gastronomie? Odvětví, které se stále rozvíjí

Jídlo

  6:45
PRAHA - Rozvoj gastronomie v českém prostředí, kde roste počet kulinářských pořadů, pořádají se kuchařské kurzy a vznikají nové knihy o jídle, se dotýká i dětí. Připravují se knihy i televizní pořady s recepty, které si děti za pomoci rodičů mohou připravit. Populární jsou také dětské kurzy vaření, které pořádá hotel Radisson Blu Alcron.
Co připravit dětem k svačině? (ilustrační foto)

Co připravit dětem k svačině? (ilustrační foto) foto: Shutterstock

"Inspirovalo nás, že něco takového na trhu neexistovalo a stále ještě neexistuje, a zároveň také naše snaha vzdělávat budoucí generace v oblasti gastronomie," řekl manažer hotelu Radisson Blu Alcron David Pátek. Děti se mimo jiné učí připravovat sushi nebo pizzu. Kurzy, které jsou určené pro děti od čtyř let, jsou do konce roku obsazené. Mezi prosincovými tématy nechybí pečení vánočního cukroví.

Vaření podle kuchařky

Děti mohou vařit také doma podle dětských kuchařek či pořadů nebo jednoduše pomáhat rodičům v kuchyni. "Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že společné vaření prohlubuje vzájemný vztah, učí oboustranné toleranci při spolupráci, přináší radost z nových nápadů a ve finále pak z výsledku díla," řekla spisovatelka Markéta Tomášková, autorka knížky Pohádková kuchařka, která byla dnes uvedena na trh.

ČTĚTE TAKÉ:

Tomášková v knize spojila pohádkové příběhy s recepty, které sama se svými dětmi doma vaří. "Při výběru jsem se zaměřila především na jednoduché a časově nenáročné recepty, podle nichž lze snadno připravit chutné a zdravé pokrmy," popsala autorka s tím, že jde o kompromis mezi jídlem pro dospělé a pro děti.

Děti se při vaření naučí kreativitě, kritickému myšlení a spolupráci.

Některé kuchařky s recepty určenými pro děti vychází ve formě interaktivní publikace. Příkladem je knížka Copak si dnes uvaříme? od Terezy Vrbové, jejímž cílem je dětem zábavnou formou přiblížit zdravější způsob stravování. Součástí knihy jsou tak kromě receptů básničky, hádanky, omalovánky a ilustrace od Petry Řezníčkové. První díl publikace vyšel loni na jaře.

Biopotraviny

Předloni vyšla kuchařka Dnes vařím já!, kterou vydala dm drogerie ve spolupráci s jejím hlavním dodavatelem biopotravin. Recepty ve velké míře obsahují suroviny v biokvalitě, součástí kuchařky jsou také základy zdravé výživy. Na dětské vaření je zaměřen také pořad České televize Draci v hrnci, který v neděli ráno vysílá ČT:D. Pořad uvádí devítiletý Oskar Juchelka, který v každém díle uvaří jeden pokrm a diváky zároveň informuje o použitých surovinách.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...