24. listopadu 2014 6:35 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vánoce v Británii? Neobejdou
se bez koláčků mince pie

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
křehké koláčky s voňavou náplní | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy křehké koláčky s voňavou náplní | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
Mince pie je něco, bez čeho by asi Britové neslavili Vánoce. Křehké malé koláčky plněné voňavou ovocnou náplní v sobě snoubí veškerou esenci britských Vánoc.

Mince pie je vánoční cukroví z křehkého těsta plněné ovocnou směsí z hrozinek, sultánek, kandovaného a sušeného ovoce, proslazované kůry, cukru, koření a brandy. Podává se nejlépe ještě teplé s ochuceným brandy máslem. A hlavně se musí při prvním nakousnutí rozpadat, aby bylo jasné, jak lahodně křehké je těsto.

Křižáci a mince pie

Historie těchto sladkých koláčů se datuje do 13. století, kdy křižáci ze Svaté země přivezli inspiraci v podobě koláčků plněných masem, rozinkami a exotickým kořením, zabalené v křehké krustě chutného těsta. Tradičně se totiž v Británii tyto koláčky jedly naslano s mletým masem. Odtud také název mince pie, neboť mince meat znamená sekané maso, ale pozor, pro větší zmatek se i ovocné náplni říká “mincemeat” i když s masem již nemá nic moc společného. Původně se do směsi dával i lůj, dnes se však prosazují vegetariánské varianty anebo se lůj nahrazuje máslem.

Angličanky zásadně nepečou cukroví, mince pie je však výjimka

Angličanky si starosti s vánočním pečením moc nepřipouštějí, není zde tak silná kontinentální tradice, já však lakonicky poznamenávám, že čas ještě nedozrál. Nakonec kváskový pecen byste před pár lety v Anglii hledali těžko a nyní je to jeden z nejoblíběnějších chlebů.

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě…

Dagmar Heřtová

Správná Angličanka spíš dá přednost přípravě nepečených čokoládových pralinek, které jsou rychle hotové, a co se týká vánočních koláčků, sleduje, který supermarket nebo místní pekařství přijde s lákavou nabídkou zaručeně nejchutnějších mince pie, a pak už jen nakupuje. A tak tradiční velké, ale respektované supermarkety typu Sainsbury’s, Marks and Spencer, Waitrose i Tesco přesvědčují zákaznice, že letošní nové, vylepšené vánoční mince pie jsou tou pravou volbou pro nadcházející Vánoce. Zábavné bylo před pár lety sledovat, jak nejlepší kuchaři spolu s vybraným publikem anonymně ochutnávali a vybírali ty nejchutnější mince pie. Při vyhlašování vítěze se všichni nestačili divit: vyhrál Lidl.

Pokud se přesto Angličanka pustí do pečení, je v kuchyni opravdovou bohyní, protože vše, co je “home made” neboli domácí, se velmi cení. Dlužno dodat, že tak, jak se mění celá britská společnost, mění se i velmi pozitivně vztah k pečení, a tak tentokrát možná obchodníci zapláčou.

Sladkou náplň jménem mincemeat si snadno uděláte sami

Tuhle pochoutku si můžete upéct i vy a bez obav, že neseženete hlavní surovinu na ovocnou náplň, tzv. mincemeat, i když britské potravinové řetězce jako Marks and Spencer a Tesco ji mít budou. Náplň můžete snadno a rychle připravit doma, a pokud vám zbyde, můžete ji použít do koláčů, perníků, chlebíčků a štrúdlů.

Mince pie podávejte s brandy a máslem

Mince pie podávejte s brandy a máslem

Pokud chcete letošní předvánoční atmosféru zahájit opravdu něčím netradičním, zkuste upéct britské mince pie. Budete zaručeně hvězdou! A pokud se vám podaří načasovat servírování tak, že budou ještě teplé, ozdobte je brandy máslem a nechte lahodně aromatické máslo rozpusit na koláčku. I studené jsou skvělé, ty servírujte po anglicku polité smetanou nebo s kopečkem šlehačky. Úspěch zaručen. Mince pie se dají také snadno zmrazit a vytáhnout v tu správnou chvíli, kdy je potřebujete. Jen rozpečete v troubě a podáváte.

Tradiční britské vánoční koláčky mince pie

Na křehké těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g tuku, nejlépe másla, nebo 1/2 másla a 1/2 sádla (nesoleného)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce studené vody

Na ovocnou náplň:

  • 1 sklenice asi 300 g koupené náplně tzv. “mincemeat”
  • nebo si připravte vlastní ovocnou náplň

Ingredience:

  • 125 g směsi ze 3/4 hrozinek, sultánek, korintek a 1/4 proslazované kůry
  • 125 g sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce dle chuti, brusinky, dalte, fíky
  • 25 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 2 jablka
  • 4 lžíce hnědého cukru nebo 4 lžíce medu
  • 4 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/4 lžičky sušeného zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 20 g másla
Mince pie se musí při nakousnutí rozpadat

Mince pie se musí při nakousnutí rozpadat

Ochucené brandy máslo:

Ingredience

  • 50 g nesoleného másla
  • 4 lžíce jemného hnědého cukru
  • 4 lžíce brandy nebo kvalitního rumu

Postup: Nejdříve si připravte křehké těsto. Nejlépe v mixéru smíchejte změklé máslo a mouku nebo zpracujte ručně v míse, máslo s moukou rozdrobte jako na žmolenku. Vyndejte z mísy na vál a přidejte 1 žloutek a postupně přidávejte studenou vodu a lehce zpracujte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte asi 30 minut v ledničce odpočinout.

Pokud připravujete i náplň, můžete si ji připravit před těstem. Je hotová také asi za 30 minut, ale musí ještě vystydnout. Nejdříve v mixéru nasekejte sušené ovoce a sušené meruňky, pokud již nekupujete míchanou směs nakrájenou na kostičky. Mandle lehce opražte a nasekejte ne příliš na jemno. Oloupejte a nakrájejte na menší kostky dvě jablka. V hrci zahřejte šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče, přidejte jablka a kandované ovoce a koření. Na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se jablka téměř nerozpadnou, směs pravidelně míchejte. Na konci varu přidejte cukr a rum, promíchejte a nechte na plochém talíři vystydnout.

Ozdoba britských Vánoc

Ozdoba britských Vánoc

Zahřejte troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte a vykrajujte vroubkovaná kolečka o velikosti 7-8 cm v průměru. Přendejte je do vymazané formy na muffiny. Do každého kolečka dejte lžičku ovocné náplně a rozprostřete k okrajům. Ze zbylé třetiny vykrajujte hvězdičky a položte je na naplněné koláčky. Můžete však i menším ozdobným kolečkem vykrojit další kolečka jen o trochu menší a koláčky přikrýt.

Okraje lehce potřete vodu, aby se kolečka slepila, a na povrchu je několikrát propíchněte vidličkou. Kolečka i hvězdy lehce potřete mlékem. Pečte 20 minut při teplotě 200 °C do růžova. Zatím utřete máslo s cukrem a postupně přikapávejte brandy. Koláčky po upečení nechte asi 5 minut vychladnout a poté je opatrně vyndejte z formy. Horké posypejte moučkovým cukrem a podávejte s brandy máslem nebo smetanou.

Koláčky pečte ve formě na muffiny

Koláčky pečte ve formě na muffiny

Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.