23. října 2010 10:58 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Velká bitva o brambory: jak si je
vychutnat a přitom mít čisté svědomí

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Brambory | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Brambory | foto: www.razatraders.com
UVNITŘ RECEPT Parmentierovo Pojednání o pěstování a využití brambor z roku 1789 stálo na počátku jejich rozšíření na evropské stoly. Ve 20. století proti nim ale vystoupili dietologové. Měli bychom tedy brambory vůbec jíst? A dá se věřit „zdravým“ hranolkům?

Podle dietologa Michela Montignaca mají vysoký glykemický index (GI), který zvyšuje hladinu cukru v krvi (což způsobuje, že máme dříve hlad a energii z potravin nevyužijeme správně). Ve své knize Jím, tedy hubnu... a natrvalo uvádí, že tepelnou či průmyslovou úpravou se navíc index zvyšuje.

Brambory pečené v troubě a hranolky mají GI 95, na loupačku 65 (pro srovnání – hnědá rýže má 50, hořká čokoláda 22). Syrové je však jíst nedokážeme kvůli absenci trávicího enzymu – vitaminy a minerální soli z nich získáme až po tepelné úpravě.

Montignac doporučuje krátkou úpravu brambor, česká guru hubnutí Iva Málková, zakladatelka hnutí STOB, ve své nové knize Hubneme s rozumem tvořivě doporučuje zmenšení porcí.

Bramborové špalíčky s houbami na tymiánu

z knihy Hubneme s rozumem tvořivě Ivy Málkové

  • 320 g brambor uvařte ve slupce a zchladlé je oloupejte, nastrouhejte, osolte a přidejte 120 g hrubé mouky, 1 vejce a ¼ kypřícího prášku.
  • Uhněťte těsto do válečku a do vroucí vody z něj odkrajujte malé nočky, po 10 – 12 minutách jsou vařené. Mezitím na lžíci oleje zpěňte cibulku, 400 g čerstvých pokrájených hub a ochuťte solí, pepřem a kmínem.
  • Poduste a nakonec přidejte špetku tymiánu. Promíchejte se špalíčky, zjemněte 200 ml 6% smetany a posypte petrželkou.

Ach, ty hranolky

Ačkoliv nejzdravější jsou brambory na loupačku, jemně solené a s biomáslem, v chuti vyhrávají pečené v popelu a – hranolky. Třetina světového objemu zkonzumovaných hranolků nese značku kanadské společnosti McCain, u které nakupuje i McDonald’s.

Hranolky (ilustrační foto)

A ani McCain se nevyhnul touze konzumentů po zdravé výživě.
Zatímco v restauracích toužíme po smažených brambůrkách, existuje zdravější varianta. Proto vznikly speciální hranolky do trouby, kterým na to, aby zezlátly a zkřupavěly, stačí 20 minut v teplotě 200 °C.

Jsou na to technologicky připravené: nakrájené brambory v továrně osuší, osmaží ve slunečnicovém oleji a do zónového mrazicího boxu jedou na vlnícím se pásu, kde se z nich přebytečný tuk "oklepe". Při přípravě v troubě pak 100 g hranolků obsahuje 10–15 % DDD (doporučené denní dávky) tuku.

Ani tyhle "odtučněné" pomfrity vám však žádný dietolog neschválí. A vždy vás spíš pošle na trh pro brambory "ze zahrádky" a doporučí je ve vařené formě. Biobrambory bývají rané odrůdy, odolnější proti nemocem, v obchodech pak často narazíte na výpěstky ekofarmy Deblín, odkud je každý den rozvážejí.

Jeden z jejích majitelů farmář Marek Štěrba proto doporučuje kupovat jen tolik brambor, kolik sníte. "Suché dobré brambory vydrží ve sklepě, doma ne. Na etiketě si všimněte data balení, neměly by být starší než 10 dní."

  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz