13. září 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Výroba burčáku jde
proti vinařské logice

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Burčák - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Burčák - ilustrační foto | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny
Tradice burčáku je nejsilnější u nás a na Slovensku, slabší pak v Rakousku a Německu. „Ve Francii ani v Itálii se burčák nedělá. Proměna hroznů v burčák jde totiž proti vinařské logice", tvrdí someliér Lidových novin.

Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Podle stadia kvašení se burčák mění od sladkého moštu k suššímu mladému vínu. Náš someliér preferuje okamžik, kdy obsah alkoholu dosáhne pěti procent. „Tehdy je kvašení nejbouřlivější, uvolňuje se kysličník uhličitý jako druhotný produkt kvašení a cukr ustupuje alkoholu.“

Tradice z Čech a Slovenska
Tradice burčáku je nejsilnější u nás a na Slovensku, slabší pak v Rakousku a Německu. „Ve Francii ani v Itálii se burčák nedělá. Proměna hroznů v burčák jde totiž proti vinařské logice. Každý vinař se snaží snižovat výnos keřů ve prospěch kvality hroznů - může to jít až tak daleko, že na keři vyroste jediný hrozen. Z kvalitního moštu pak vyrábí solidní víno. Za vlády komunistů byl všeho nadbytek a stejně tak i hroznů, které ani nebylo možné zpracovat. Myslím, že takové je vysvětlení burčákové tradice v našich zemích,“ uvažuje someliér.

Světle žlutá barva je ideální. Nahnědlé tóny jsou známkou oxidace a nevěstí nic dobrého. Stejně tak by burčák neměl být příliš kalný a rozhodně nesmí obsahovat žádné pevné kousky. „Do podřadných burčáků se přidávají i jablka a další nepatřičné složky,“ varuje someliér.
Červený burčák je mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů na červené víno. Jeho stadia jsou stejná jako u bílého burčáku. Neopakovatelnou harmonii chutí mívá pouze za předpokladu, že jej pijete přímo z kádě ve vinařství. Ostatně převozem trpí každý burčák. Měl by být uchováván v chladu a podáván jako osvěžující nápoj. Burčák od stánků, v nichž je vystaven vyšším teplotám, se proto rozhodně nedoporučuje.

Burčák je zdravý

Ovocné aroma vznikající během kvašení se v hotovém víně již neobjevuje. „Bílý burčák voní po banánech a broskvích, červený po malinách. Vinné aroma musí být obsaženo v pozadí,“ vysvětluje someliér.
Burčák je zdravý. Aktivní kvašení prospívá zažívacímu traktu a vinný mošt obsahuje velké množství vitaminů skupiny B i stopových prvků, jako jsou zinek a železo. Díky obsahu bílkovin je burčák též velmi výživný. Lidové léčitelství doporučuje vypít množství burčáku odpovídající obsahu krve v těle. Moderní medicína se však přiklání spíše k doporučení: Pijte s mírou. Spíše než do sklenic na víno doporučuje someliér LN servírovat burčák do sklenic na džus: „Je to přece jen spíš mošt než víno.“



Radim Bobek, someliér Lidových novin
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na Lidovky.cz