Chemický rozbor nejrůznějších poživatin na pultech rakouských obchodů odhalil alkohol v potravinách, kde by to zřejmě nikdo nečekal. Například i v mnoha druzích takzvaných dětských svačinek, tedy sladkého baleného pečiva. "Na potravinách musí být jasně a zřetelně vyznačeno, zda obsahují alkohol," říká hornorakouský radní pro životní prostředí Rudi Anschober.
Dětské svačinky, housky, sušenky...
Výrobci často alkoholovou složku uvádějí jen pod chemickými názvy a malým písmem. Navíc nikoho nenapadne, že by měl obsah alkoholu zkoumat třeba na obalu pečiva. "Přitom alkohol například obsahovalo 17 z 19 dětských svačinek, balené housky, sušenky, hořčice nebo rybičky v konzervě," tvrdí Anschober. Rekordmanem bylo pečivo pro hamburgery s 25 gramy alkoholu na kilogram, u jiných testovaných potravin odhalil rozbor mezi šesti až osmi gramy lihoviny.
A důvod? I když se alkohol oficiálně používá například při výrobě koblih a je přirozenou součástí různých ovocných šťáv, do jiných potravin se může dostat i tím, že výrobci se snaží takzvaným alkoholovým postřikem zvýšit trvanlivost výrobku.
Z množství lihoviny, obsaženého například ve 200 gramech pečiva, se zřejmě nikdo neopije a také řidiči by asi těžko mohli alkohol v krvi svádět na to, že před jízdou snědli dvě kila hamburgerů. Přesto i rakouští lékaři žádají, aby konzument byl o obsahu alkoholu lépe informován. "Skrytý alkohol v potravinách může zvýšit u vyléčených alkoholiků riziko návratu k jejich závislosti," varuje Felix Fischer, linecký expert na léčbu závislostí.
V Česku se zákony nezmění
Čeští odborníci se domnívají, že spotřebitelé jsou o obsahu alkoholu v potravinách informováni dostatečně. O změně zákonů o značení potravin, které jsou v Rakousku i Česku prakticky totožné, proto neuvažují. "Konzervace pekařských výrobků alkoholem je možná. Pokud by byl v průběhu výrobního procesu alkohol do potraviny záměrně přidán, musí to být ale ve složení deklarováno," říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Petra Hoferková.
Na rozdíl od nápojů, kde výrobce musí nápoj od určitého procenta ethanolu označovat jako alkoholický nápoj, však není podle Hoferkové použití alkoholu v ostatních potravinách regulováno. "Alkohol však musí být uveden v označení jako složka potraviny," říká Hoferková. Z výsledků kontrol v České republice nevyplývá, že by docházelo k častému porušování předpisů.
Z rakouských housek se dají 'vyždímat' dva panáky
ČESKÉ BUDĚJOVICE -
Z jednoho kila housek na hamburgery se dají „vyždímat“ dva panáky alkoholu. Překvapivé zjištění pochází z Rakouské agentury pro zdraví a bezpečnost potravin. A je celkem pravděpodobné, že obdobné žemle se prodávají i v Česku. Hornorakouská vláda chce kvůli výsledkům průzkumu změnit zákon.
Ilustrační foto foto: Shutterstock
Neosvobodili nás jen Sověti a Američani. Loupeže, vraždy či znásilňování byly běžné, říká historik
Lobbisté uspěli, Češi přijdou o plně hrazené léky. Podle právníka ministerstvo ignoruje výroky soudů
Jak může skončit válka na Ukrajině? Mluví se o výměně kusu země za vstup do NATO i hrozbě „třetího majdanu“
Za guláš už přes 200 korun. Restaurace vysvětlují, proč od začátku roku opět zrychlily zdražování jídla i nápojů
Tajná česká mise do Sýrie: delegaci prozradil snímek v agentuře. Proč jednala s Asadovým režimem?
Hlavní tahák novely zákoníku práce: Češi si budou moci určit pracovní dobu. Podle Středuly to může uškodit
Rodinný dům s výhledem na Beskydy
Kunín, okres Nový Jičín
3 800 000 Kč