15. června 2010 13:07 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Z Ukrajiny není jenom boršč.
Připravte si holubce či pelmeně

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Pelmeně jsou těstoviny připomínající italské tortellini. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pelmeně jsou těstoviny připomínající italské tortellini. |
Pravý hustý boršč z červené řepy vařený na špeku, podávaný s krajícem chleba se sádlem a česnekem, patří k základům ukrajinské kuchyně. Ale není to pouze tato skvělá polévka, jejíž komické verze, na hony vzdálené originálu, nabízejí některé české restaurace.

Dalšími, více či méně známými specialitami jsou i grilované šašliky, bramborové taštičky varenyky nebo deruny, placky připomínající naše bramboráky. Ukrajinský kuchař Igor Obryn nám představí další oblíbená jídla - zelné závitky "holubce" a populární pelmeně.

Holubci a ukrajinské tortellini
"V hrnci s vodou vaříme dvacet minut hlávku bílého zelí, do jejích měkkých listů se pak zabalí rýžová směs," začíná Igor Obryn vařit holubce. "Zároveň si na pánvi osmahneme nastrouhanou mrkev s cibulí, uvaříme rýži a všechno to v míse promícháme s umletým vepřovým masem. Směs osolíme, opepříme, přidáme česnek a zabalíme do zelných listů. Závitky namačkáme do kastrolu těsně k sobě ve více vrstvách. Ty můžeme proložit bobkovým listem. Do plné nádoby dáme kousky sádla a ještě ji prolijeme smetanou a trochou zbylé vody z uvařeného zelí. Pečeme v troubě asi hodinu."

Další ukrajinskou pochoutkou jsou pelmeně, těstoviny připomínající italské tortellini. Nejdříve si z 300 g hladké mouky, vody a soli připravíme tuhé těsto, jež necháme půlhodinku uležet. "Poté těsto rozválíme a vykrojíme pěticentimetrové čtverečky. Na každý z nich položíme trochu směsi z 350 g mletého masa - nejlepší je promíchat vepřové a hovězí -, cibule, soli a pepře. Těsto přeložíme napůl, okraje přimáčkneme k sobě a pak ještě přitiskneme špičky," popisuje Igor Obryn. Taštičky se vaří asi šest minut v osolené vodě s bujonem. Nakonec dáme horké pelmeně na talíř a přelijeme zakysanou smetanou.

Speciality z Brna a Litomyšle
V Česku sice žije hodně Ukrajinců, ale restaurací s jejich tradiční kuchyní u nás moc nenajdeme. Jednou z výjimek je brněnský podnik Tryzub, ležící v Koželužské ulici (www.tryzub.cz). Nabízejí tu všechny ukrajinské pochoutky: pravý boršč, několik druhů pelmení, varenyky, holubce nebo šašlik. Nechybí ani originální sladká tečka v podobě tvarohových placiček zvaných syrnyky a výtečného čornoslyvu - sušených švestek máčených ve víně. Vše můžete zapít typickým kvasem.

Restaurace U Kolji z Litomyšle (www.ukolji.cz) je dalším podnikem, který stojí za návštěvu. Mezi tradičními specialitami nechybí deruny s brynzovou omáčkou nebo slané masové palačinky nazývané blinčiky. A kdo nemá chuť na ukrajinskou kuchyni, může si dát třeba jídlo, kterému tu říkají salát pro pořádné chlapy, se smaženými jalapeňos a kuřecími křidélky.

David Vagaday
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.