130 let
Pelmeně jsou těstoviny připomínající italské tortellini.

Pelmeně jsou těstoviny připomínající italské tortellini.

Z Ukrajiny není jenom boršč. Připravte si holubce či pelmeně

Jídlo
  •   13:07
Pravý hustý boršč z červené řepy vařený na špeku, podávaný s krajícem chleba se sádlem a česnekem, patří k základům ukrajinské kuchyně. Ale není to pouze tato skvělá polévka, jejíž komické verze, na hony vzdálené originálu, nabízejí některé české restaurace.

Dalšími, více či méně známými specialitami jsou i grilované šašliky, bramborové taštičky varenyky nebo deruny, placky připomínající naše bramboráky. Ukrajinský kuchař Igor Obryn nám představí další oblíbená jídla - zelné závitky "holubce" a populární pelmeně.

Holubci a ukrajinské tortellini
"V hrnci s vodou vaříme dvacet minut hlávku bílého zelí, do jejích měkkých listů se pak zabalí rýžová směs," začíná Igor Obryn vařit holubce. "Zároveň si na pánvi osmahneme nastrouhanou mrkev s cibulí, uvaříme rýži a všechno to v míse promícháme s umletým vepřovým masem. Směs osolíme, opepříme, přidáme česnek a zabalíme do zelných listů. Závitky namačkáme do kastrolu těsně k sobě ve více vrstvách. Ty můžeme proložit bobkovým listem. Do plné nádoby dáme kousky sádla a ještě ji prolijeme smetanou a trochou zbylé vody z uvařeného zelí. Pečeme v troubě asi hodinu."

Další ukrajinskou pochoutkou jsou pelmeně, těstoviny připomínající italské tortellini. Nejdříve si z 300 g hladké mouky, vody a soli připravíme tuhé těsto, jež necháme půlhodinku uležet. "Poté těsto rozválíme a vykrojíme pěticentimetrové čtverečky. Na každý z nich položíme trochu směsi z 350 g mletého masa - nejlepší je promíchat vepřové a hovězí -, cibule, soli a pepře. Těsto přeložíme napůl, okraje přimáčkneme k sobě a pak ještě přitiskneme špičky," popisuje Igor Obryn. Taštičky se vaří asi šest minut v osolené vodě s bujonem. Nakonec dáme horké pelmeně na talíř a přelijeme zakysanou smetanou.

Speciality z Brna a Litomyšle
V Česku sice žije hodně Ukrajinců, ale restaurací s jejich tradiční kuchyní u nás moc nenajdeme. Jednou z výjimek je brněnský podnik Tryzub, ležící v Koželužské ulici (www.tryzub.cz). Nabízejí tu všechny ukrajinské pochoutky: pravý boršč, několik druhů pelmení, varenyky, holubce nebo šašlik. Nechybí ani originální sladká tečka v podobě tvarohových placiček zvaných syrnyky a výtečného čornoslyvu - sušených švestek máčených ve víně. Vše můžete zapít typickým kvasem.

Restaurace U Kolji z Litomyšle (www.ukolji.cz) je dalším podnikem, který stojí za návštěvu. Mezi tradičními specialitami nechybí deruny s brynzovou omáčkou nebo slané masové palačinky nazývané blinčiky. A kdo nemá chuť na ukrajinskou kuchyni, může si dát třeba jídlo, kterému tu říkají salát pro pořádné chlapy, se smaženými jalapeňos a kuřecími křidélky.

Autor: