19. ledna 2014 16:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Likérka chce konkurovat vinařům, plánuje výrobu šumivých vín

Pětka českého lihovarnického trhu vydělala loni zhruba deset milionů korun a byznysu má ještě pomoci export vína do Ruska.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pětka českého lihovarnického trhu vydělala loni zhruba deset milionů korun a byznysu má ještě pomoci export vína do Ruska. | foto: ČTK

PRAHA Pětka českého lihovarnického trhu vydělala loni zhruba deset milionů korun a byznysu má ještě pomoci export vína do Ruska. "Od poloviny roku začneme vyrábět šumivá vína, ta by měla s exportem výrazně zahýbat, a ta do růstu nepočítám, ten se týká lihovin, které začneme ve větší míře od února vyvážet do Ruska," upřesnil ředitel společnosti Josef Nejedlý.

Ročně deset milionů lahví perlivého vína plánuje vyrábět pátý největší producent lihovin jihočeský Fruko Schulz z Jindřichova Hradce. Stane se tak prvním z předních výrobců lihovin, kdo se pustí do konkurence s vinaři.

  • Své zboží Fruko vyváží především do Ruska.
  • Loni šlo zejména o novou řadu sladkých likérů, které mají mezi 15 až 20 procenty alkoholu, absint a bylinný likér.
  • Cestu na ruském trhu společnosti otevřeli noví akcionáři, kteří loni získali majoritu ve společnosti Frukato, jež likérku vlastní.

Investice za 50 milionů korun má rozšířit nynější portfolio výrobků, kam zatím patří kromě tuzemáků a dalších lihovin i sirupy. Nově pořízenou linku zprovozní Fruko v červnu a ještě v tomto roce má firma dodat zákazníkům čtyři až pět milionů lahví.

Ředitel likérky Fruko-Schulz Josef Nejedlý.

Fruko podle vyjádření svého ředitele Josefa Nejedlého ještě nemá název nových značek vína, ale konkurovat má vínům jako je třeba Avanti od Bohemia Sektu nebo Moscato od společnosti Soare Sekt. Na tuzemském trhu ale zřejmě příliš vidět nebude. V jindřichohradecké společnosti získala loni většinový podíl ruská společnost Ladoga a většina z vyrobeného vína poputuje na ruský trh.

„Zájem je v Rusku obrovský. Víno budeme nakupovat od naších partnerů v Itálii, Španělsku, ale rozhlížíme po dodavatelích i jinde, například v Argentině. U nás se bude víno sytit oxidem uhličitým a stáčet do lahví,“ popisuje Nejedlý nejnovější projekt

Miroslav Petr, ČTK

Najdete na Lidovky.cz