NENÍ JEN O VANILCE ALE I O MÁSLE A DALŠÍCH VĚCECH
V Německu stojí momentálně máslo 6 925 eur za tunu, to je 1,73 eura za klasické čtvrt kilové balení (zhruba 45 korun). Oproti srpnu tak zdražilo o necelá 4 procenta, meziročně však až o 61,5 procenta. Cena je udávána jako velkoobchodní, v supermarketech se k tomu musí přičíst ještě obchodní marže. Pro porovnání - v srpnu se tržní cena v Česku pohybovala kolem 32 korun za balení. Nejhorší situace se zdá být ve Francii, kde neřeší ani tak vysokou cenu, jako spíše celkový nedostatek. Máslo zde momentálně stojí 1,72 eura za klasickou kostku, což činí nárůst o 11 procent oproti minulému měsíci. Jenže Francouzi jsou jako národ proslulí svými máslovými pečivy a moučníky. K snídani si dopřávají křupavé croissanty a na své tradiční bagety si mažou máslo ve velkém. Nedostatek mléčného tuku děsí pekaře, protože náhražky zde nepřicházejí v úvahu. Na Slovensku ceny másla v srpnu klesly o jeden procentní bod, aktuální cena je 1,28 eur za čtvrt kila
Problém vanilky je v tom, že je proti ethylvanilinu příliš slabá a aby člověk dosáhl stejně silné chuti na jakou je zvyklý, tak jí tam člověk musí narvat tunu a ještě přisypat sušenou. Když se dal lusk koupit za deset až patnáct korun (podle délky a kvality), tak ta o chloupek jemnější a vanilkovější chuť dávala smysl. Dávat za lusk, navíc podřadné kvality, dvě stovky, může jenom šílenec, který to má jako pózu. Ta "kvalita" tam prostě není.
Tak umělé aroma chutná naprosto stejně. A ta troška co sním v podobě vanilinového cukru mi stopro neublíží, když uvážíme, že jsou toho tuny ve zmrzlinách, čokoládách, chlastech, oplatkách a všem možným. Samozřejmě to nebrání si občas utratit za lusk.
Mediální masáž, abyste si zase zvykli na řízenou ekonomiku, kde na podobné buržoazní výstřelky nebude místo. Když cukr říznutý ethylvanilinem musel stačit vašim babičkám. vy si zvyknete také.
Zrovna moje babička měla vždy pravou vanilku. Zamlada měli cukrárnu s cca 20 cukráři, tak asi z úcty k tradici. Já bych za to ty prachy nedal, když umělé je to prakticky zadarmo a chutná to stejně.
Vanilka podražila? Tak to zase nebudu moct spát. Naproti tomu dražší elektrika, plyn, vlak, brambory, máslo a všechno ostatní, co má v konzumu každý den jinou tj. vyšší cenu, mi spánek neruší. Hlavně že pravda a láska zvítězila. Aspoň na Silberbergu.
Jeste ze jsou na pultech ty drevnity pomerance a nahnily banany, takhle je videt, ze se mame luxusne. :-P
Nejvyšší čas otevřít opět jako kdysi obchody s názvem ESO určené pro ekonomicky silné občany.
Nemám s tím problém.
V akci koupím klidně víc lusků, v uzavřené skleničce vydrží dlouho. Vyrábím doma vanilkový cukr tak, že lusk podélně rozříznu na čtvrtiny a pak příčně nakrájím na drobounké kousíčky. Se 100 g pískového cukru rozmixuji tyčovým mixérem na prášek, doplním 400 g cukru, zamíchám a mám půl kila skvěle vonícího vanilkového cukru. dělám to tak už léta ke spokojenosti své i celé rodiny.
no bóže, tolik věcí je jen pro bohaté, včetně zdraví a proto nevím, proč zrovna vanilka by mě měla nějak drát. nikdy jsem si ji nekoupil a rozdíl mezi vanilinovým cukrem a vanilkou pro mne spadá do scény pře Nero Wolfa s kuchařem Fritzem Brennerem, zda udělat - už nevím jaké jídlo - na cibulce nebo na šalotce...