Ethyl- a methylvanilin jsou vonnými principy extraktu z vanilkových lusků. Jsou to poměrně jednoduché organické sloučeniny, které se dají snadno isolovat i z jiných materiálů, popř. připravit syntetickou cestou. Ve světě se každoročně spotřebuje cca 10x tolik "přírodního vanilkového extraktu" než je možno vyrobit z jedné úrody vanilkových lusků. Takže by na místě bylo konečně spíše zlevňování než zdražování. Tak ať chutná.
Uz pred desetiletimi jsem cetl, ze v kuchyni se uz davno prava vanilka nepouziva, ta prirodni je na cosi nenahraditelna a tak i ty lusky se po sxtrakci napousteji nejakym tim vanilinem. Takze zase lzi.
no, on se pádný důvod pro zdražení čehokoli vždycky najde. nehledě na to, že ve většině vanilkových zmrzlin převládá ethylvanilin
Ve zmrzlině že je pravá vanilka?? Prdlačky leda! Je tam jen vanilinový cukr, který má s vanilkou společného asi tolik jako letadlo s kondorem. Obojí létá, ale...