"většinu většinu z nich tvoří pšeničné pivo Weizen" Jazykově zpracovaný text jsem tak v žalostném stavu dlouho nečetl, snad od nějakého automatizovaného překladače do češtiny. Autora bych vyhodil.
"Ani v jiných zemích nejdou včetně Bavorska, které je pravlastí svrchně kvašených piv, ale nyní je tam nejvíce pilsnerů,"
"Z malých restauračních pivovarů skoro každý a lidem chutná"
Nevim co vy Cesi mate porad s tim vychvalovanym ceskym pivem.Asi nevi z vas nikdo kolik malych a vetsich pivovaru existuje v Nemecku,kde se vari pivo dele nez v Cesku a podle zakonite cistoty bez jakychkoliv michanin.Nedavno jsem koupil bednu plzenskych plechovek ktere se nedaly vubec konzumovat-hnus.
Nevím, proč si vy Němci myslíte, že reprezentantem českých piv je plzeňské v plechovce.
poslední cca 3 týdny mi pivbo prostě nechutná. Jak dlouho to ještě může trvat?
Než ve vašem krematoriu budou mít volnej rošt.
jenom v Čechách se ředí hotové pivo na výčepní nebo ležák, který těch 12°má mít. To odpovídá necelým 5% obsahu alkoholu. Za prvního totáče, za Heydricha, jsem nosil dědečkovi ve džbánu jihlavské 3°pivo, pěnu jsem si olízl ale po alkoholu tam byla sotva stopa. Za druhého totáče, za Gottwalda, jsem nosil už 7° pivo, to mělo s dnešním pivem dost společného. Zejména se tehdy vařil ještě chmel, dnes už jenom extrakt.
K tomu svrchně kvašenému pivu, to bývá zrádné- chutná spíš jako limonáda, má však dost alkoholu a po několika pivech bývá i těžká hlava. Zejména v Kolíně nad Rýnem, tam se pije Kölsch, což je také svrchně kvašené ale dost silné pivo z ječného sladu- pouze z 0,2 l zkumavek, ale z dobrých důvodů- je to bolehlav a hostinský si za více zkumavek také více naúčtuje.
Přesnější by asi bylo říct, že české země začínají svrchně kvašená piva znovu objevovat. Než plzeňský sládek přivezl z německa know-how na pilsner (chacha), spodně kvašená piva se tu nedělala. A že to není tak dávno, zjistíte z etikety Prazdroje...
která vznikají rychlým kvašením, mají proto spíše ostrou chuť a hodně bublinek. Do objevu chladících strojů byl ležák vzácný, musí se při kvašení chladit a to dost dlouho. Weizen se obejde při výrobě bez chlazení, nemá však tu trvanlivost. Zejména je třeba taková pěnivá piva dobře vychladit před servírováním, hodnotné jsou kvasinky, které v tom pivě tvoří zákal, obsahují vitamíny B. V parném létě je dobře vychlazený Weissbier pravé osvěžení, mnohdy se přidává i kolečko citrónu.
Ležák se u nás začal vyrábět koncem 19. století, první chladicí stroje vyráběla plzeňská Škoda. Takže tam vznikla i první velká výroba ležáku, ten se u nás prosadil.
Souhlas, dát si občas náchodský weizen je radost.
Jak s citovaným panem Veselým málokdy souhlasím, tentokrát mu dávám za pravdu: Ano, Češi mají úplně jiné pivní zvyky - já také takové pivko v Plzni, cestou do tamní zoo, vyzkoušel, ale tím to zvadlo. Vrátil jsem se ke světlému ležáku z mého oblíbeného Budějovického Budvaru. Není přost+ě nad klasiku!