Česká historie
Ve středověkém starém městě, jednom z nejhezčích v celém Německu, narazíte na každém kroku na české lvy, Karel IV. je tu stejně obdivovanou postavou jako v Česku, stejně tak husity nebo Jiřího z Poděbrad zná ve městě každý. Dnes je Görlitz nepsaným hlavním městem Slezska, tedy jeho zbytku, který zůstal německý. Před několika lety otevřené Slezské muzeum je pro Čechy příležitostí se seznámit s dějinami oblasti, která patřila po mnoho set let k českým zemím.
Dvě města v jednom
Válka rozdělila město na německou a polskou část a po desítky let tu byla na řece Nise téměř neprodyšná hranice. Před několika lety byl otevřen most přes Nisu a dnes se německý Görlitz a polský Zgorzelec snaží žít jako jedno město. V polské části sice kromě obrovitého neobarokního Domu kultury z časů německého císařství mnoho památek nenajdete, zato můžete okusit polskou atmosféru, zcela jinou, než je ta v německé části města.
Ať žije sobota!
Nejlepším dnem na návštěvu Görlitzu je sobota.
Trochu ospalé město ožije desítkami tisíc turistů a lidé míří na trh pod věží Fraenturm, zvláště teď na podzim plného zeleniny a ovoce od místních zemědělců. V Görlitzu je také jeden z nejkrásnějších obchodních domů v Německu, obří secesní Hertie. Jedním z vyhledávaných suvenýrů je pak zdejší ručně malovaný míšeňský porcelán, který najdete v obchůdcích na Neissstrasse.
Slezská jídelní divočina
Görlitz je asi nejlepší místo na ochutnání slezské kuchyně. V tomto turistickém městě, které se stalo v posledních letech vyhledávanou kulisou mnoha velkofilmů, je spousta výborných hotelů a špičkových restaurací. Některá jídla jako slezský Himmelreich z uzeného bůčku a sušeného ovoce jsou pro našince trochu "divoká", naopak místní bramborové knedlíky, Klösse, jsou Čechům povědomé. Vyhlášené jsou görlitské koláče. A stačí přejít most a můžete ochutnat i polskou kuchyni.