Bruschetta bývá tradičně podávána jako předkrm před obědem či večeří, ovšem v horkých dnech, které apetitu příliš neprospívají, dokáže nahradit hlavní chod velmi osvěžujícím způsobem.
***
POTŘEBUJEME:
Pro 4 osoby 8 malých plátků bílého chleba s kůrkou 4 stroužky česneku 6 až 8 dobře uzrálých rajčat extra panenský olivový olej sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP:
Rozehřejeme gril. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, stroužky česneku oloupeme a překrojíme na poloviny. Plátky chleba vložíme pod gril a z obou stran opečeme dozlatova. Ještě horké je potřeme rozkrojenými stroužky česneku a na malou chvíli vrátíme pod gril. Na každý plátek chleba navršíme nakrájená rajčata, zlehka osolíme a opepříme a vydatně zakápneme olivovým olejem.
Nezanedbatelný počet lidí nemá syrový česnek nijak v lásce, a to z důvodu příliš výrazné vůně či nesnadné stravitelnosti. Při používání syrového česneku je proto radno každý stroužek podélně rozkrojit a vyjmout klíček, který se uvnitř nachází. Ten je totiž mírně jedovatý, a tudíž prakticky nestravitelný. Dalším způsobem je vložit jej na pět minut do vody, která právě prošla varem a byla sejmuta z ohně. Po této proceduře se jako zázrakem stane snadno stravitelným a do jeho chuti se promítnou příjemné stopy po mandlích. A konečně, nechcete-li, aby vaše blízké okolí vědělo o vaší konzumaci česneku, rozžvýkejte na konci jídla několik zrnek anýzu, kardamonu nebo kávy.
4 další rady, jak vylepšit bruschettu
1 S čerstvou bazalkou: opečené plátky bílého chleba (2 menší kousky) potřené stroužkem česneku štědře zakápneme extra panenským olivovým olejem a posypeme nadrobno nasekanou čerstvou bazalkou (2 velké lístky).
2 S mozzarellou a třešňovými rajčátky: třešňová rajčátka (200 g) promícháme s trochou olivového oleje a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Na opečené a česnekem potřené plátky chleba (2 menší kousky) položíme mozzarellu (2 plátky), na ni navršíme pečená rajčátka a zakápneme olivovým olejem.
3 S uzeným lososem a jarní cibulkou: opečené a stroužkem česneku potřené plátky chleba (2 menší kousky) mírně zakápneme olivovým olejem, navrch položíme plátek uzeného nebo marinovaného lososa (30 g) a posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo pažitkou (1 lžíce).
4 S grilovanou paprikou: červenou papriku vložíme pod gril a grilujeme, až se na povrchu tvoří puchýřky. Necháme ji vychladnout, oloupeme a nakrájíme na proužky, které navršíme na opečené a česnekem potřené plátky chleba (2 menší kousky) a štědře zakápneme olivovým olejem.