Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Bruschetta al pomodoro

Česko

Italské toasty s rajčaty neboli bruschetta al pomodoro patří k tradičním italským předkrmům. Jeho neobyčejné kouzlo tkví ve výběru těch správných surovin, na což jsou Italové skuteční mistři. Bezkonkurenčně nejlepším chlebem na přípravu bruschetty je tradiční toskánský chléb se světlou křupavou kůrkou, hebce měkkou, nadýchanou střídkou a nezbytným množstvím vzduchových bublin. Rajská jablíčka by měla ještě živě vzpomínat na teplé sluneční paprsky, pod jejichž dohledem dozrávala. Jejich barva by měla být sytě červená a vůně doslova neodbytná. A koneckonců olivový olej, jímž se na bruschettě rozhodně nešetří, by měl vykazovat známky vysoké kvality, která je zárukou půvabné ovocné chuti a plné, výrazné vůně.

Bruschetta bývá tradičně podávána jako předkrm před obědem či večeří, ovšem v horkých dnech, které apetitu příliš neprospívají, dokáže nahradit hlavní chod velmi osvěžujícím způsobem.

***

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby 8 malých plátků bílého chleba s kůrkou 4 stroužky česneku 6 až 8 dobře uzrálých rajčat extra panenský olivový olej sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Rozehřejeme gril. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, stroužky česneku oloupeme a překrojíme na poloviny. Plátky chleba vložíme pod gril a z obou stran opečeme dozlatova. Ještě horké je potřeme rozkrojenými stroužky česneku a na malou chvíli vrátíme pod gril. Na každý plátek chleba navršíme nakrájená rajčata, zlehka osolíme a opepříme a vydatně zakápneme olivovým olejem.

Nezanedbatelný počet lidí nemá syrový česnek nijak v lásce, a to z důvodu příliš výrazné vůně či nesnadné stravitelnosti. Při používání syrového česneku je proto radno každý stroužek podélně rozkrojit a vyjmout klíček, který se uvnitř nachází. Ten je totiž mírně jedovatý, a tudíž prakticky nestravitelný. Dalším způsobem je vložit jej na pět minut do vody, která právě prošla varem a byla sejmuta z ohně. Po této proceduře se jako zázrakem stane snadno stravitelným a do jeho chuti se promítnou příjemné stopy po mandlích. A konečně, nechcete-li, aby vaše blízké okolí vědělo o vaší konzumaci česneku, rozžvýkejte na konci jídla několik zrnek anýzu, kardamonu nebo kávy.

4 další rady, jak vylepšit bruschettu

1 S čerstvou bazalkou: opečené plátky bílého chleba (2 menší kousky) potřené stroužkem česneku štědře zakápneme extra panenským olivovým olejem a posypeme nadrobno nasekanou čerstvou bazalkou (2 velké lístky).

2 S mozzarellou a třešňovými rajčátky: třešňová rajčátka (200 g) promícháme s trochou olivového oleje a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Na opečené a česnekem potřené plátky chleba (2 menší kousky) položíme mozzarellu (2 plátky), na ni navršíme pečená rajčátka a zakápneme olivovým olejem.

3 S uzeným lososem a jarní cibulkou: opečené a stroužkem česneku potřené plátky chleba (2 menší kousky) mírně zakápneme olivovým olejem, navrch položíme plátek uzeného nebo marinovaného lososa (30 g) a posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo pažitkou (1 lžíce).

4 S grilovanou paprikou: červenou papriku vložíme pod gril a grilujeme, až se na povrchu tvoří puchýřky. Necháme ji vychladnout, oloupeme a nakrájíme na proužky, které navršíme na opečené a česnekem potřené plátky chleba (2 menší kousky) a štědře zakápneme olivovým olejem.

Autor: