Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Kuchařský guru v Praze

Česko

Britský šéfkuchař Gordon Ramsay představil svou první restauraci v Česku

PRAHA České hlavní město si získává pověst bašty dobré gastronomie. Potvrzuje to i otevření restaurace proslulého britského šéfkuchaře Gordona Ramsaye v hotelu Hilton Prague Old Town. A včera přijel svůj podnik představit sám Ramsay - držitel dvanácti hvězd prestižního francouzského gastronomického průvodce Michelin.

„Praha je plná skvělých restaurací na vysoké úrovni. Nevidím důvod, proč by neměla mít restauraci s michelinskou hvězdičkou. Byl bych velmi potěšen, kdybych to byl právě já, kdo by ji pro Prahu získal,“ nechal se slyšet Ramsay.

Známý šéfkuchař se dále svěřil, že mu chutná i česká kuchyně. Záleží ale podle něj na dodavatelích a surovinách. „Chutnalo mi v kantýně pro zaměstnance, nesmí se však jíst (české jídlo) často, protože nemám rád tlusté kuchaře,“ poznamenal. Pražská restaurace Maze je osmnáctým podnikem slavného britského kuchaře. Po Dubaji a Tokiu je to již třetí gastronomický podnik, který otevřel v hotelu patřícím do sítě Hilton. Ramsay slibuje ve svém novém podniku „gurmánský zážitek v příjemném prostředí“.

Tvrdostí ke kvalitě Maze Prague, která je otevřena od 1. listopadu, je navržena ve stylu restaurace, kterou provozuje v Británii.

Vedle a la carte menu na oběd a večeři nabízí sedmichodové Classic Menu, které se podává v menších porcích. Hoteloví hosté mají také možnost vybrat si ze speciálního menu pokojové služby sestaveného Ramsayem a jeho týmem.

U pražských znalců dobrého jídla si proslulý britský šéfkuchař již vysloužil náležitý respekt. „Česko je první země z kontinentální Evropy, kde je otevřena Ramsayova restaurace. V dubnu otevírá další podnik v Hollywoodu. Restaurace má v Anglii, v Japonsku nebo v Americe.

„Vnímám to jako čest. Je to jeden z nejznámějších a nejslavnějších kuchařů na světě,“ řekl ČTK známý gastronomický expert, vydavatel průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer.

Podle Maurera si Ramsay získal respekt díky úspěšné propagaci dobrého jídla. „Stal se slavný přes seriály a knížky. Nejvíc je populární tím, že vychovává lidi ke gastronomii, ale dost tvrdým a drsným způsobem. To se západní společnosti líbí,“ uvedl.

V Praze bude na standardy poskytovaných služeb a tvorbu menu dohlížet Jason Atherton z londýnské Maze. Šéfkuchařem pražské restaurace je Philip Carmichael, který přichází rovněž z Londýna.

„Je to dobrá zpráva, když si taková veličina jako Gordon Ramsay otevře v Praze podnik. Pro restaurační byznys to může mít jen pozitivní následky,“ míní šéfkuchař pražského Café Imperial Zdeněk Pohlreich. Sám prý v Maze jedl třikrát. „Je to asi nejlepší kuchyň v Praze. Je to na michelinskou hvězdu,“ soudí.

„U Gordona Ramsaye víte přesně, co máte na talíři. Dobře se to jí, nic z toho nevyčuhuje. Jsou ,vyvaření‘, umí to. Jídlo je tam sice drahé, ale na tu kvalitu a úroveň přijatelné. Stojí mi to za to,“ tvrdí Pohlreich. Imponuje mu prý také, že je tamní jídlo jednoduché, ale zároveň má „finesu“. „Je tam vidět technická i chuťová vyspělost,“ dodává.

***

„České jídlo se nesmí jíst často. Tlusté kuchaře nemám rád.“

Autor:

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...