130 let

Marmelády: vysoký podíl ovoce nestačí

Česko

Pokud si letos nestihnete vyrobit domácí marmeládu, nebojte se. I v obchodech se dá sehnat opravdová marmeládová chuťovka

Domácí marmeláda má něco do sebe - zvlášť pokud máte vlastní ovoce ze zahrádky, které jste ničím nestříkali. Když k tomu ještě přidáte třtinový cukr (který je zdravější než bílý rafinovaný) či jiná sladidla v biokvalitě, jen něco málo želírovacího prostředku (opět ideálně v biokvalitě), budete mít výrobek, na který budete právem hrdi.

Jenže stát u plotny a míchat tu sladkou dobrotu chce čas a trpělivost a tím - stejně jako ovocem z vlastní zahrádky - disponuje málokdo z nás. A tak nám nezbývá než vyrazit na nákup.

Marmeláda, nebo džem?

Často to na první pohled nepoznáte a většina zákazníků se odlišnostmi mezi marmeládou a džemem ani nezabývá, je ale dobré vědět, že rozdíl tu je. Džem by měl mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce nebo celými drobnými plody a měl by být víceméně čirý. Oproti tomu marmeláda by měla mít o něco hutnější konzistenci (často se dá i krájet) a připravuje se z ovocných protlaků, které se zahušťují odpařením vody.

Při výběru marmelád či džemů nepodlehněte pěkným etiketám. Skleničku otočte o 180 stupňů a pečlivě prostudujte obal. Všímejte si hlavně podílu ovoce (pozor, mnohé výrobky jsou plné jablek, dejte si pozor i na „marmelády s příchutí“, ve skleničce na vás v takovém případě málokdy čeká něco dobrého). To ale není všechno - v testu jsme se přesvědčili, že podíl ovoce není zárukou skvělé chuti.

Nejedna marmeláda s vysokým podílem jahod či meruněk se tak mezi naše oblíbence neprobojovala.

Všímejte si i umělých sladidel, chemických konzervantů, zahušťovadel a dalších podobných přidaných látek, které považujeme za zbytečnost. Většina cukru v marmeládě je z ovoce, přidaný cukr by ji měl nejen dosladit, ale i konzervovat. Pokud je v ní tedy hodně přidaného cukru i konzervačních látek, dejte ji raději stranou.

Bio, či nebio V prodejnách se zdravou výživou najdete často marmelády skvělé kvality, zarazit vás ale může chuť, na kterou nejste zvyklí. Bývají totiž doslazovány i zahušťovány jinak. Překvapení na vás ale může čekat i v regálu obyčejného hypermarketu. Nás například překvapila privátní značka sítě Tesco, kde jsem objevili moc dobrou marmeládu doslazenou fruktózo-glukózovým sirupem.

***

Na chleba i na dort

Mövenpick, Makro, 850 gramů, 217 Kč Marmeládě, za jejíž výrobou stojí značka Schwartau, dáváme palec nahoru za jemně kyselou chuť, a hlavně za jemnou konzistenci. Skvěle se tak hodí na potírání dortů, třeba známého sacheru.

Využít lze ovšem i jinak.

Jako domácí

Naturrein, d’arbo Makro, 450 gramů, 65 Kč Přirozená chuť a tmavá barva připomíná domácí marmelády, a to jsou také její hlavní přednosti.

Marmeláda je krásně hutná a není moc sladká.

Její vyrovnaná chuť zaručuje labužnický požitek.

Voňavá

Naturrein, d’arbo Makro, 450 gramů, 65 Kč S touto značkou nemůžete stejně jako v případě Bonne Maman či Schwartau šlápnout vedle. Marmeláda je hodně hustá a voňavá. Nechybějí velké kusy ovoce ani nepřebývá zbytečná chemie.

Od maminky

Bonne Maman 370 gramů, 99,90 Kč Výborný, hutný, a hlavně poctivý jahodový džem si nás získal po první lžičce. Je hodně sladký, protože hlavním konzervantem je cukr (i třtinový).

Navíc jsou v něm velké kusy jahod, a to se počítá.

Přejeme vám dobrou chuť.

Plná ovoce

Zentis Fruit Interspar, 320 gramů, 59 Kč Jahodová verze nás zklamala, zato meruňková spravila této značce reputaci. Chválíme za podíl ovoce a sladidlo, kterým je glukózo-fruktózový sirup.

Chuť má příjemně nakyslou a najdete i nějaký ten kousek meruňky.

Zajímavá

Rhapsodie de Fruit, St. Dalfour 284 gramů, 69 Kč Hutná marmeláda tmavé barvy s kousky jahod neobsahuje ani přidaný cukr, ani konzervační látky.

Je doslazená koncentrovanou hroznovou šťávou, což jí dodává zajímavou chuť, navíc je v biokvalitě!

Obyčejná

Fragata Interspar, 350 gramů, 59 Kč Pokud patříte mezi milovníky průhledného želé s kousky ovoce, je tento džem právě pro vás. Není příliš sladký, navíc je lehoulince kyselý.

Co mu vytýkáme, je konzervant v podobě sorbanu draselného.

Překvapení ve skle

Spar Jam Interspar, 450 gramů, 25 Kč Opravdu jsme nečekali, že mezi privátními značkami řetězců objevíme džem, který nás nadchne. Tomuto ale skutečně nešlo odolat, byl totiž opravdově jahodový a bez jakékoli stopy po chemii.

Prostě Bonne

Bonne Maman Makro, 750 gramů, 199 Kč Tahle meruňková marmeláda vás dostane. Je sice hodně sladká, ale není v ní cukr rafinovaný, nýbrž třtinový.

A ten je nejen zdravější, ale dodává jí i zajímavou chuť. Kousky ovoce tam nejsou, ale dužiny je v ní hodně.

Netradiční

Ikea Food Ikea, 400 gramů, 79 Kč Středně tekutá marmeláda vás zprvu překvapí nezvykle nakyslou chutí, pokud ale nejste milovníky sladkého, rychle jí propadnete. Kousky ovoce zrovna nehýří, na druhou stranu je chutná a v biokvalitě.

Náš meruňkový tip

Fruttissima, Schwartau, Kunratická stodola, 250 gramů, 72 Kč Stejně jako jahodová, i meruňková Fruttissima nás nadchla! Má hodně výraznou meruňkovou chuť, která lechtá na jazyku. Je tak trochu něčím mezi kompotem a dření, a tak si ji můžete dát na chleba nebo do jogurtu.

Náš jahodový tip

Frutissima, Schwartau, Kunratická stodola, 250 gramů, 72 Kč Na tento džem s celými kousky jahod jsme pěli jen chválu.

Je tak akorát tekutý, krásně voní a chutná jako právě uvařený domácí džem.

Ve své kuchyni jej využijete určitě i jinak než jen jako sladký doplněk pečiva u snídaně.

Nečekaně dobrá

Extra Jam Tesco, 450 gramů, 31,70 Kč Další důkaz o tom, že produkty privátních značek supermarketů nejsou jen ošizené náhražky z prášku.

Tento džem si nás získal svojí hustotou i tím, že je doslazen fruktózo-glukózovým sirupem.

Přírodní

Eden Bio Countrylife, 200 gramů, 56 Kč Marmeláda, která barvou i strukturou připomíná domácí, má 70procentní podíl jahod a je doslazená agávovým sirupem. Zajímavou a dobrou chuť jí dodává jablečný pektin, který v této marmeládě funguje jako zahušťovadlo.

O autorovi| DARINA SIEGLOVÁ, Autorka je redaktorkou časopisu Apetit

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás