• Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

MISTŘI KUCHAŘI

Česko

Vlastimil Kelbl, restaurace REBIO

Jsme vegetariánská restaurace. O tom, že maso lze vyřadit z jídelníčku, jsem přesvědčený, sám ho nejím už třináct let. Přestože jako pro vyučeného kuchaře by pro mne nebyl problém připravit klasický guláš, raději vařím z čerstvé zeleniny, z dýní stejně jako z cuket nebo lilku. Zkoušíme hledat ve staročeských kuchařkách a nabízet hostům i jídla podle receptů, které už skončily v zapomnění, z jáhel, pohanky, cizrny, špaldové mouky... Bílkovinu lze doplnit potravinami jako tofu, tempeh, šmakoun, u nás používáme i takzvané robi-maso. Na speciality šéfkuchaře moc nedám, obvykle jsou to jen takové frajeřinky a ve skutečnosti v tom nebývá ani moc zajímavého. Já sázím na přirozenost a vařím podle svého přesvědčení, že v jednoduchosti je síla. Ve všem lze najít něco dobrého, preferuji bylinky, sýry či zeleninu ve všech úpravách od grilované po dušenou. Chybou „masožravců“, kteří ani nechtějí vegetariánská jídla ochutnat, jsou předsudky. Většina našich zákazníků obvykle nechce věřit tomu, že v tak dobrém jídle opravdu není maso.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Brno

  • Vybrali jsme pro Vás