Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší je restaurace El Bulli

Česko

Žebříčku nejlepších světových restaurací počtvrté za sebou vévodí španělský podnik El Bulli šéfkuchaře Ferrana Adrii. Z první stovky letos vypadla londýnská restaurace Gordona Ramsaye.

LONDÝN Britský časopis Restaurant s finanční podporou italského producenta minerálních vod San Pellegrino každoročně vydávají seznam nejlepších restaurací světa. Za El Bulli se stejně jako loni na druhém místě umístila britská restaurace The Fat Duck, kterou vede Heston Blumenthal. Třetí místo obsadil dánský podnik Noma šéfkuchaře Reneho Redzepiho z Kodaně. Na bronzový stupínek se vyšvihl z loňské desáté pozice.

Skokanem roku byla vyhlášena španělská restaurace El Celler de Can Roca, která se posunula o 21 míst na 5. příčku.

Do stovky hodnocených podniků se dostala i pražská restaurace Allegro, kterou v hotelu Four Seasons na Starém Městě vede italský kuchař Andrea Accordi. Allegro je první českou restaurací, která v březnu 2008 obdržela michelinskou hvězdu a v letošním vydání prestižního francouzského průvodce ji dokázala obhájit.

Další český nositel michelinské hvězdy, restaurace Maze v pražském hotelu Hilton, se do seznamu San Pelegrina nedostala. A britský kuchař Gordon Ramsay, který Maze v Praze loni otevřel, se v seznamu udržel jen se svou londýnskou restaurací Maze, která obsadila 91. místo. Jeho hlavní londýnská restaurace nazvaná jednoduše po svém zakladateli však z první stovky vypadla úplně, když ještě loni obsadila 13. pozici.

Jídlo z vývařovny Ramsay teď zažívá jeden neúspěch za druhým. Zatímco v historicky prvním žebříčku San Pellegrina se jeho Gordon Ramsay Restaurant umístil na druhém místě hned za El Bulli, už loni musel několik restaurací zavřít. Největší ránu však utrpěl minulý týden, když bulvární deník Sun zjistil, že Ramsay své londýnské restaurace zásobuje předvařeným jídlem z centrální kuchyně.

Přesto má Ramsay v Londýně pořád osm restaurací, tři pivnice a bistro Foxtrot Oscar. A na výroční žebříček, který vzniká na základě hodnocení 837 recenzentů, nereaguje. „Gordon bere všechny podobné žebříčky s nadhledem. Nejdůležitější je spokojenost tisíců hostů v jeho restauracích. To jsou jeho hodnotitelé, to je jeho porota,“ sdělila v písemné reakci Ramsayho komunikační agentura Saauce Communications. Ramsay má ještě jeden důvod být z výsledků ankety velmi rozladěný. Jeho bývalý společník Marcus Wareing obsadil se svou novou restaurací Marcus Wareing at the Berkeley dvaapadesátou příčku. Podnik otevřel na místě bývalé restaurace Petrus, kterou provozoval právě s Ramsayem. Po roztržce mezi oběma kuchaři si však Ramsay odnesl název podniku a Wareing si nechal místo v londýnském hotelu Berkeley. Jeho nový podnik navíc získal cenu pro nejlepší novou restauraci, což mu dává velkou naději umístit se příští rok v první padesátce. Ramsay teď plánuje, že otevře restauraci Petrus na jiném místě a ještě přidá nový gril pod názvem Savoy.

Výsledky letošního žebříčku San Pellegrina se vyhlašovaly ve Freemasons’Hall v londýnské Covent Garden a zúčastnili se ho nejlepší světoví kuchaři včetně Daniela Bouluda, Joela Robuchona a Tetsuyea Wakudy. Na místě byli samozřejmě i majitelé všech tří restaurací, které se dostaly na stupně vítězů.

Nejlepší restaurace

1. El Bulli (Španělsko)

2. The Fat Duck (V. Británie)

3. Noma (Dánsko)

4. Mugaritz (Španělsko)

5. El Celler de Can Roca (Špan.)

6. Per Se (USA)

7. Bras (Francie)

8. Arzak (Španělsko)

9. Pierre Gagnaire (Francie)

10. Alinea (USA)

74. Allegro (ČR)

Zdroj: S. Pellegrino World’s 50

Autor: