Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Netradiční bramborové saláty

Česko

Nechutná vám klasický bramborový salát nebo byste jen chtěli letos na Štědrý večer ochutnat něco jiného? Přinášíme vám deset receptů na netradiční bramborové saláty, z nichž si vyberou nejen vegetariáni, ale třeba i ti, kteří mají v oblibě pokrmy z krabů.

S fazolemi, slaninou a feferonkami

Suroviny na 8 porcí: 1000 g brambor * 1 malý celer * 3 mrkve * 4 vejce * 2 feferonky ve slaném nálevu * 2 větší cibule * 100 g uzené slaniny * 100 g žampionů * 250 g bílých fazolí ve sladkokyselém nálevu * 250 ml majonézy * 1 lžíce plnotučné hořčice * sůl * mletý pepř * špetka cukru Příprava: Brambory, celer, mrkev a vejce uvaříme (brambory ve slupce, vejce na tvrdo) a nakrájíme na malé kostičky stejně jako feferonky a cibuli. Slaninu pokrájíme, krátce orestujeme, přidáme cibuli s pokrájenými žampiony a orestujeme. Vše lehce smícháme, přidáme scezené fazole, majonézu a hořčici, promícháme a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.

S krutony a čerstvou zeleninou

* 1 svazek ředkviček * 30 g vyloupaných nesolených arašídů (nebo pistácií) * jarní cibulka * hrubě drcený pepř * 180 ml majonézy * 80 g bílého pečiva * 2 lžíce olivového oleje Příprava: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme v osolené vodě do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout. Okurku oloupeme a nakrájíme na kostky, papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na kousky, ředkvičky nakrájíme na plátky. V míse smícháme brambory, okurku, papriku, ředkvičky, oříšky a nasekanou cibulku, osolíme a opepříme, přidáme majonézu, promícháme a necháme hodinu odležet. Poté nakrájíme housku na kostky, osmažíme na oleji a na ubrousku necháme odsát tuk.

Smícháme se salátem a podáváme.

S houbami a balzamikovým octem

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 2 jarní cibulky (pouze bílá část) * 2 lžíce rostlinného tuku * 2 lžíce hnědého cukru * balzamikový ocet * 1 sklenička nakládaných hub (asi 200 g hub) * 180 g majonézy * 1 lžíce kremžské hořčice * čerstvě mletý pepř * sůl * lístky rukoly Příprava: Brambory uvaříme ve slupce. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na rostlinném tuku. Jakmile začne zlátnout, přidáme cukr, zakápneme octem a necháme odpařit veškerou tekutinu.

Brambory, scezené houby a cibulku smícháme, přidáme majonézu a hořčici, lehce promícháme a dochutíme pepřem, případně i solí. Před podáváním ozdobíme lístky rukoly.

S ananasem, krabím masem a kari

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 250 g krabích tyčinek * 100 g ananasu * 50 g pórku * 80 g kukuřice * 180 ml tatarské omáčky * sůl * pepř * kari koření (nemusí být) Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Krabí tyčinky a ananas nakrájíme také na kostičky, pórek na tenká kolečka. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku, promícháme a dochutíme solí, pepřem a kari kořením.

Z pečených brambor

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) * 2 lžíce olivového oleje * 2 vejce * 3 nakládané okurky * 1 menší cibule * 2 stroužky česneku * 180 ml majonézy * sůl * pepř Příprava: Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky silné zhruba 1 cm a pečeme v troubě při 190 stupních do zlatova (asi 40 minut). Zeleninu nakrájíme na tenké plátky, kolečka nebo čtverečky a orestujeme na oleji. Vejce uvaříme a nakrájíme na kostičky stejně jako okurky, cibuli nakrájíme na jemno. V míse smícháme kořenovou zeleninu, vejce, okurky, cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme teplé upečené brambory a majonézu, opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

S koprem, česnekem a ořechy

Suroviny na 4 porce: 600 g brambor * hrst čerstvého kopru * 1 palice česneku * 3 lžíce posekaných vlašských ořechů * 150 ml tatarské omáčky Příprava: Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme s posekaným koprem. Přidáme utřený česnek, ořechy a tatarskou omáčku a opatrně promícháme.

Necháme nejlépe 1 den uležet v ledničce

S květákem a kuřecím masem

Suroviny na 4 porce: 300 g brambor * 2 velké mrkve * 1 celer * 200 g květáku * 80 g hrášku (nejlépe čerstvého) * 1 menší cibule * 150 g vařeného nebo uzeného kuřecího prsíčka (nebo šunky) * 80 g kukuřice * 200 ml tatarské omáčky * čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, šalvěj, zelená petrželka, pažitka apod.) Příprava: Brambory, mrkev a celer uvaříme a nakrájíme na kostky. Květák a hrášek krátce spaříme (musí zůstat křupavé) a květák pokrájíme na kousky.

Cibuli nakrájíme na kostičky, kuřecí maso na tenčí proužky. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku, opatrně promícháme a dochutíme bylinkami.

Se zelím, křenem a jablky

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 150 g kysaného zelí * 1 kyselé jablko * 1 cibule * 2 lžíce olivového oleje * 2 lžíce strouhaného čerstvého křenu * sůl * drcený kmín * cukr * 180 ml tatarské omáčky Příprava: Brambory uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší hranolky. Zelí pokrájíme, jablko nakrouháme, cibuli nakrájíme na jemno. Vše smícháme se šťávou z kysaného zelí, olivovým olejem a křenem, přidáme sůl, kmín a trochu cukru a opatrně promícháme. Necháme uležet do druhého dne a přimícháme tatarskou omáčku.

S olivami a sušenými rajčaty

Suroviny na 8 porcí: 1000 g brambor * sůl * pepř * 2 stonky řapíkatého celeru * 2 jablka (se slupkou) * 100 g hrášku * 100 g nakládaných cibulek * 250 ml majonézy * 100 g zakysané smetany * 80 g zelených a černých oliv * 4 sušená rajčata * snítka bazalky * 2 cherry rajčátka Příprava: Brambory uvaříme a vychladlé nakrájíme na hranolky, osolíme a opepříme.

Celer oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, jablka nakrájíme na nudličky. Brambory smícháme s celerem a jablky, přidáme hrášek, cibulky, majonézu a zakysanou smetanu a vše lehce promícháme. Poté přidáme ještě na kolečka nakrájené olivy, na nudličky nakrájená sušená rajčata a nasekanou bazalku a znovu opatrně promícháme. Hotový salát ozdobíme cherry rajčátky a lístkem bazalky.

S tuňákem a ředkvičkami

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 3 rajčata * 1 svazek ředkviček * 1 salátová okurka * 1 svazek jarní cibulky * 1 ledový salát * 2 konzervy tuňáka * 180 ml majonézy * 1 lžíce dijonské hořčice * sůl * pepř * zelená petrželka Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a odstraníme z nich jadérka (použijeme pouze tuhou dužninu). Ředkvičky nakrájíme na plátky, okurku na čtvrtkolečka, cibulku (i s natí) na drobno. Salát omyjeme, rozebereme a natrháme na kousky. Vše smícháme, přidáme tuňáka (bez nálevu), lehce promícháme a zalijeme dresinkem připraveným z majonézy, dijonské hořčice, soli a pepře. Před podáváním ozdobíme zelenou petrželkou.

Zdroj: www.nadoma.cz

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!