130 let

Netradiční bramborové saláty

Česko

Nechutná vám klasický bramborový salát nebo byste jen chtěli letos na Štědrý večer ochutnat něco jiného? Přinášíme vám deset receptů na netradiční bramborové saláty, z nichž si vyberou nejen vegetariáni, ale třeba i ti, kteří mají v oblibě pokrmy z krabů.

S fazolemi, slaninou a feferonkami

Suroviny na 8 porcí: 1000 g brambor * 1 malý celer * 3 mrkve * 4 vejce * 2 feferonky ve slaném nálevu * 2 větší cibule * 100 g uzené slaniny * 100 g žampionů * 250 g bílých fazolí ve sladkokyselém nálevu * 250 ml majonézy * 1 lžíce plnotučné hořčice * sůl * mletý pepř * špetka cukru Příprava: Brambory, celer, mrkev a vejce uvaříme (brambory ve slupce, vejce na tvrdo) a nakrájíme na malé kostičky stejně jako feferonky a cibuli. Slaninu pokrájíme, krátce orestujeme, přidáme cibuli s pokrájenými žampiony a orestujeme. Vše lehce smícháme, přidáme scezené fazole, majonézu a hořčici, promícháme a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.

S krutony a čerstvou zeleninou

* 1 svazek ředkviček * 30 g vyloupaných nesolených arašídů (nebo pistácií) * jarní cibulka * hrubě drcený pepř * 180 ml majonézy * 80 g bílého pečiva * 2 lžíce olivového oleje Příprava: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme v osolené vodě do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout. Okurku oloupeme a nakrájíme na kostky, papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na kousky, ředkvičky nakrájíme na plátky. V míse smícháme brambory, okurku, papriku, ředkvičky, oříšky a nasekanou cibulku, osolíme a opepříme, přidáme majonézu, promícháme a necháme hodinu odležet. Poté nakrájíme housku na kostky, osmažíme na oleji a na ubrousku necháme odsát tuk.

Smícháme se salátem a podáváme.

S houbami a balzamikovým octem

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 2 jarní cibulky (pouze bílá část) * 2 lžíce rostlinného tuku * 2 lžíce hnědého cukru * balzamikový ocet * 1 sklenička nakládaných hub (asi 200 g hub) * 180 g majonézy * 1 lžíce kremžské hořčice * čerstvě mletý pepř * sůl * lístky rukoly Příprava: Brambory uvaříme ve slupce. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na rostlinném tuku. Jakmile začne zlátnout, přidáme cukr, zakápneme octem a necháme odpařit veškerou tekutinu.

Brambory, scezené houby a cibulku smícháme, přidáme majonézu a hořčici, lehce promícháme a dochutíme pepřem, případně i solí. Před podáváním ozdobíme lístky rukoly.

S ananasem, krabím masem a kari

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 250 g krabích tyčinek * 100 g ananasu * 50 g pórku * 80 g kukuřice * 180 ml tatarské omáčky * sůl * pepř * kari koření (nemusí být) Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Krabí tyčinky a ananas nakrájíme také na kostičky, pórek na tenká kolečka. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku, promícháme a dochutíme solí, pepřem a kari kořením.

Z pečených brambor

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) * 2 lžíce olivového oleje * 2 vejce * 3 nakládané okurky * 1 menší cibule * 2 stroužky česneku * 180 ml majonézy * sůl * pepř Příprava: Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky silné zhruba 1 cm a pečeme v troubě při 190 stupních do zlatova (asi 40 minut). Zeleninu nakrájíme na tenké plátky, kolečka nebo čtverečky a orestujeme na oleji. Vejce uvaříme a nakrájíme na kostičky stejně jako okurky, cibuli nakrájíme na jemno. V míse smícháme kořenovou zeleninu, vejce, okurky, cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme teplé upečené brambory a majonézu, opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

S koprem, česnekem a ořechy

Suroviny na 4 porce: 600 g brambor * hrst čerstvého kopru * 1 palice česneku * 3 lžíce posekaných vlašských ořechů * 150 ml tatarské omáčky Příprava: Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme s posekaným koprem. Přidáme utřený česnek, ořechy a tatarskou omáčku a opatrně promícháme.

Necháme nejlépe 1 den uležet v ledničce

S květákem a kuřecím masem

Suroviny na 4 porce: 300 g brambor * 2 velké mrkve * 1 celer * 200 g květáku * 80 g hrášku (nejlépe čerstvého) * 1 menší cibule * 150 g vařeného nebo uzeného kuřecího prsíčka (nebo šunky) * 80 g kukuřice * 200 ml tatarské omáčky * čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, šalvěj, zelená petrželka, pažitka apod.) Příprava: Brambory, mrkev a celer uvaříme a nakrájíme na kostky. Květák a hrášek krátce spaříme (musí zůstat křupavé) a květák pokrájíme na kousky.

Cibuli nakrájíme na kostičky, kuřecí maso na tenčí proužky. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku, opatrně promícháme a dochutíme bylinkami.

Se zelím, křenem a jablky

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 150 g kysaného zelí * 1 kyselé jablko * 1 cibule * 2 lžíce olivového oleje * 2 lžíce strouhaného čerstvého křenu * sůl * drcený kmín * cukr * 180 ml tatarské omáčky Příprava: Brambory uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší hranolky. Zelí pokrájíme, jablko nakrouháme, cibuli nakrájíme na jemno. Vše smícháme se šťávou z kysaného zelí, olivovým olejem a křenem, přidáme sůl, kmín a trochu cukru a opatrně promícháme. Necháme uležet do druhého dne a přimícháme tatarskou omáčku.

S olivami a sušenými rajčaty

Suroviny na 8 porcí: 1000 g brambor * sůl * pepř * 2 stonky řapíkatého celeru * 2 jablka (se slupkou) * 100 g hrášku * 100 g nakládaných cibulek * 250 ml majonézy * 100 g zakysané smetany * 80 g zelených a černých oliv * 4 sušená rajčata * snítka bazalky * 2 cherry rajčátka Příprava: Brambory uvaříme a vychladlé nakrájíme na hranolky, osolíme a opepříme.

Celer oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, jablka nakrájíme na nudličky. Brambory smícháme s celerem a jablky, přidáme hrášek, cibulky, majonézu a zakysanou smetanu a vše lehce promícháme. Poté přidáme ještě na kolečka nakrájené olivy, na nudličky nakrájená sušená rajčata a nasekanou bazalku a znovu opatrně promícháme. Hotový salát ozdobíme cherry rajčátky a lístkem bazalky.

S tuňákem a ředkvičkami

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 3 rajčata * 1 svazek ředkviček * 1 salátová okurka * 1 svazek jarní cibulky * 1 ledový salát * 2 konzervy tuňáka * 180 ml majonézy * 1 lžíce dijonské hořčice * sůl * pepř * zelená petrželka Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a odstraníme z nich jadérka (použijeme pouze tuhou dužninu). Ředkvičky nakrájíme na plátky, okurku na čtvrtkolečka, cibulku (i s natí) na drobno. Salát omyjeme, rozebereme a natrháme na kousky. Vše smícháme, přidáme tuňáka (bez nálevu), lehce promícháme a zalijeme dresinkem připraveným z majonézy, dijonské hořčice, soli a pepře. Před podáváním ozdobíme zelenou petrželkou.

Zdroj: www.nadoma.cz

  • Vybrali jsme pro Vás