Sobota 14. prosince 2024, svátek má Lýdie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Riziko přenosu koronaviru do Česka je vysoké. Pravděpodobně je to jen otázka času, říká zástupce WHO

Koronavirus se začal šířit napříč Evropou. foto: MAFRA

Rozhovor
Přenos nového typu koronaviru ze zahraničí do České republiky je jen otázkou času, domnívá se Srdan Matić, představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) v České republice.
  16:51

LN: Jaká je aktuální situace, pokud jde o šíření nákazy koronavirem?
Pokud se ptáte na Českou republiku, tak stále platí, že zde není potvrzený ani jeden případ. Nově se nicméně potvrdily případy v Rakousku, Chorvatsku a Švýcarsku. V globálním měřítku v posledních dnech klesá počet nových případů.

LN: Jaké je riziko, že se k nám Covid-19 nakonec dostane?
Riziko přenosu koronaviru ze zahraničí do České republiky je velmi vysoké. S největší pravděpodobností je to jen otázka času. Naopak nízké až středně vysoké je riziko lokálního přenosu, a to kvůli velmi dobré připravenosti zdejších zdravotníků a celého systému. Měl jsem možnost přesvědčit se na vlastní oči – nejen při jednání s představiteli vlády, krajských a dalších úřadů, ale také přímo v nemocnicích. ČR je velmi dobře připravená vypořádat se jak s prvním, tak s mnoha případy nákazy. Zdravotníci přesně vědí, co mají dělat.

LN: Na kterých místech se lze nejsnadněji nakazit?
Nejrizikovějšími místy nejsou letiště, vlaková nádraží či obchodní centra, ale zdravotnická zařízení. Do nemocnic a do ordinací praktických lékařů přicházejí lidé s různými zdravotními obtížemi. Než se u nich potvrdí diagnóza, mohou snadno nakazit ostatní.

LN: A jak by se měli lidé chránit?
Moje doporučení pro širokou veřejnost je používat zdravý rozum, mýt si často – častěji než dříve – ruce, dbát na čistotu potravin a vyhýbat se kontaktu s lidmi, kteří vykazují dýchací obtíže. Zároveň je rozumné necestovat do oblastí, kde se nákaza koronavirem již vyskytla. Důvody k panice a k hromadnému skupování trvanlivých potravin však rozhodně nejsou na místě.

Autor: